Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ρήγμα της Κρήτης - “Κόβει” κάθετα στα δύο έναν νομό

  11 May, 2024 ΑΡΘΡΑ
Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ρήγμα της Κρήτης - “Κόβει” κάθετα στα δύο έναν νομό

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της Κρήτης είναι αυτό που διατρέχει το στενό μέρος του Λασιθίου, όπως λένε οι σεισμολόγοι, αλλά και γεωλόγοι.

Με αφορμή την αντισεισμική άσκηση "Μίνωας" που έγινε πρόσφατα στο νησί, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, όμως, σύμφωνα με το anatolh.com, στο ρήγμα της Ιεράπετρας, που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, "κόβει" κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το Βόρειο Κρητικό Πέλαγος. 

Πού οφείλονται όμως οι σεισμικές δονήσεις που γίνονται στην περιοχή μας; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σεισμικές δονήσεις οφείλονται στη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρωπαϊκή (Ευρασιατική) "πλάκα", νότια της Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή "πλάκα" κινείται με αντίθετη φορά προς την Αφρικανική πλάκα, η οποία βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια». 
«Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχουν κάποια πολύ μικρά ρήγματα, όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ούτε υπάρχει κάποιος κίνδυνος από αυτά», αναφέρει και ο τοπογράφος και πολιτικός μηχανικός Σταύρος Καναβάκης και επιβεβαιώνει ότι «το σημαντικό ρήγμα είναι αυτό του Καβουσίου το οποίο περνά σχεδόν πάνω στην ευθεία του δρόμου Ιεράπετρας-Παχιάς Άμμου».

Δείτε τον χάρτη με τα επικίνδυνα ενεργά ρήγματα στην Κρήτη και το ρήγμα στην ευθεία του δρόμου Ιεράπετρας - Παχιάς Άμμου: 

 

  11 May, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα