Βάρος: Πώς τα social «παίζουν» με τα κιλά μας

  05 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Βάρος: Πώς τα social «παίζουν» με τα κιλά μας

Το ατελείωτο «σκρολάρισμα» σε εικόνες fast food, παρότι δελεαστικό, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν επηρεάζει το βάρος μας; Νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να μας προσθέσει κιλά χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Συγκεκριμένα, όταν ζητήθηκε από εθελοντές 18 έως 24 ετών να περιηγηθούν στα social σε φωτογραφίες από ζουμερά burgers, τραγανά πατατάκια και λαχταριστές πίτσες για μόλις 15 λεπτά, τους άνοιγε κυριολεκτικά η όρεξη. Μάλιστα, είχαν έντονη επιθυμία για αλμυρά και λιπαρά φαγητά, καταλήγοντας να καταναλώνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα…

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Ωστόσο, η επίδρασή τους στην επιλογή φαγητού δεν είχε μελετηθεί.

Τώρα, ακαδημαϊκοί από το Λιβανέζικο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι και μόνο το να ρίξουμε μια ματιά σε αναρτήσεις που περιέχουν fast food, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για το βάρος και τελικά για την υγεία μας.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματα αυτά οφείλονται στην «οπτική πείνα» – τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τις εγκεφαλικές αποκρίσεις που προκαλούνται από την απλή θέαση εικόνων φαγητού. Τέτοιες εικόνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα πείνας, ανεξάρτητα από το πόσο χορτασμένο είναι ένα άτομο.

 

Οι άνθρωποι ήταν πιο ευάλωτοι σε οπτικές ενδείξεις που σχετίζονταν με τα τρόφιμα όταν είχαν κακή αντίληψη της εικόνας του σώματός τους ή υψηλότερα επίπεδα άγχους και θλίψης, επεσήμαναν οι ίδιοι στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite».

Οι επιστήμονες ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Συμπερασματικά, η έκθεση σε περιεχόμενο που σχετίζεται με πρόχειρο φαγητό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τις λιγούρες, επηρεάζοντας στη συνέχεια τις διατροφικές επιλογές των ατόμων».

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν επίσης να είναι μέρος της λύσης επειδή μπορούν να παρουσιάζουν εικόνες υγιεινών τροφίμων και περιεχόμενο που σχετίζεται με την καλή φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS)

Καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αμυλούχους υδατάνθρακες, ιδανικά ολικής αλέσεως.
Έχετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη.
Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες. Φροντίστε το εβδομαδιαίο σας μενού να περιέχει όσπρια, αυγά, ψάρια και κρέας.
Καταναλώνετε τρόφιμα με ακόρεστα λιπαρά οξέα σε μικρές ποσότητες (φυτικά έλαια και προϊόντα επάλειψης που βασίζονται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους που περιέχουν «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες, λιπαρά ψάρια).
Πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Περιορίστε το αλάτι και το φαγητό απ’ έξω.

 

  05 February, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα