Basket League:ΝΊκησε και σφράγισε τοπλεονέκτημα ο ΠΑΟ  (HL)

  23 January, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Basket League:ΝΊκησε και σφράγισε τοπλεονέκτημα ο ΠΑΟ  (HL)

Ο Παναθηναϊκός πήρε στις λεπτομέρειες το ντέρμπι «αιωνίων» της 15ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών/Basket League, «κλειδώνοντας» την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, αλλά και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ! Οι πρωτοπόροι «πράσινοι» επικράτησαν 85-80 του Ολυμπιακού στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, διευρύνοντας στο 15-0 το αήττητο ρεκόρ τους και υποχρεώνοντας τους «ερυθρόλευκους» στη δεύτερη ήττα τους, μετά από αυτή στο ΣΕΦ στη μεταξύ τους αναμέτρηση του πρώτου γύρου. 

    Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικές απώλειες για τους «αιώνιους», καθώς ο Κώστας Σλούκας δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, λόγω ενοχλήσεων που αισθάνθηκε στον αριστερό προσαγωγό. Ο Έλληνας γκαρντ μάλιστα θα υποβληθεί άμεσα σε εξετάσεις, καθώς το «σφίξιμο» ήταν εκεί που είχε θέμα. Από το «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, καθώς την ώρα που γύριζε στην άμυνα πάτησε στο πόδι του Κώστα Παπανικολάου και γύρισε τον αριστερό του αστράγαλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να ολοκληρώσουν χωρίς καθαρό σέντερ τον αγώνα, καθώς νοκ-άουτ ήταν ήδη ο τραυματίας Μουσταφά Φαλ. 

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε ένσταση στο ημίχρονο του αγώνα, καθώς ένα καλάθι 2 πόντων του Άλεκ Πίτερς 8΄,22΄΄ πριν το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου μέτρησε για 3 πόντους. Οι διαιτητές δεν μπήκαν στη διαδικασία να το ελέγξουν. 

    Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο για 35 λεπτά, αλλά το «ερυθρόλευκο» πείσμα και η τακτική του Γιώργου Μπαρτζώκα ώθησαν τον Ολυμπιακό σε μία τεράστια αντεπίθεση, η οποία όμως από τα λάθη των τελευταίων δευτερολέπτων δεν εξελίχθηκε σε ανατροπή... Οι νταμπλούχοι Ελλάδας βρέθηκαν στο -15 (76-61) στο 35΄, αλλά με εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 4-19(!) έγραψαν στα 27΄΄ για τη λήξη το 80-79. Με 1/2 βολές ο Λεσόρ, μετά από φάουλ του Γουίλιαμς-Γκος διαμόρφωσε το 81-79, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού εξελίχθηκε σε μοιραίο, καθώς στη συνέχεια όχι μόνο δεν πέτυχε το γκολ-φάουλ, αστοχώντας κάτω από το καλάθι, αλλά δεν βρήκε στόχο και στην πρώτη βολή που εκτέλεσε (81-80). Ακολούθησε λάθος πάσα στην επαναφορά από τον Γουόκαπ (έκλεψε ο Καλαϊτζάκης) στα 9΄΄, μετά από τις 2/2 βολές του Γκριγκόνις (83-80) και ο παίκτης κλειδί στην άμυνα των τελευταίων δευτερολέπτων (Καλαϊτζάκης) έγραψε από τη γραμμή της... φιλανθρωπίας το τελικό 85-80. 

    Μεγάλοι πρωταγωνιστές των νικητών οι Τζέριαν Γκραντ και Μάριους Γκριγκόνις με 19 και 18 πόντους, αντίστοιχα, ενώ 16 πρόσθεσε ο πολύτιμος Κέντρικ Ναν και 13 ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος άγγιξε το νταμπλ νταμπλ και με 9 ριμπάουντ. 

    Από τον Ολυμπιακό έλαμψε ο Φιλίπ Πετρούσεφ με 18 πόντους, ενώ στους 16 με 7 ασίστ σταμάτησε ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Άλεκ Πίτερς με 14 πόντους, ενώ η βραδιά ήταν κάκιστη για τον Αϊζάια Κέινααν, που έμεινε στους δύο πόντους σε 13 λεπτά συμμετοπχής

 

    Τα δεκάλεπτα: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80


    Με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει «αφηνιασμένος» στην άμυνα, «εγκλωβίζοντας» όλα τα επιθετικά ατού του Ολυμπιακού και με τους Γκριγκόνις-Γκραντ να βρίσκουν ρυθμό από τα 6,75, οι «πράσινοι» αιφνιδίασαν τους «ερυθρόλευκους», γράφοντας στο 6΄ το 20-6! Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάτεψε άμεσα την... τράπουλα και ρίχνοντας στο παρκέ τους Πετρούσεφ, Γουίλιαμς-Γκος και Μπραζντέικις, έβγαλε την απαιτούμενη αντίδραση. Με τον Σέρβο μάλιστα να «σφραγίζει» τη ρακέτα και τους Πίτερς, Μπραζντέικις να εκτελούν από μέση απόσταση, οι Πειραιώτες απάντησαν με επιμέρους σκορ 3-12, μειώνοντας στο 10΄ στους 5 πόντους (23-18). 

    Η εκκίνηση του δευτέρου δεκαλέπτου βρήκε τον Ναν να κυριαρχεί στο παρκέ και με τον Αμερικανό να σκοράρει 13 προσωπικούς πόντους, ο Παναθηναϊκός έτρεξε νέο επιμέρους σκορ, εξασφαλίζοντας στο 15΄ μία διαφορά 14 πόντων (40-26). Ο Ολυμπιακός, όμως, είχε έτοιμες τις απαντήσεις και με τον Πετρούσεφ να κυριαρχεί μέσα στο αντίπαλο καλάθι και τον Γουίλιαμς-Γκος να διακρίνεται σε εκτέλεση και δημιουργία, οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν σε νέο... σπριντ, ολοκληρώνοντας στο 20΄ ένα επιμέρους σκορ 4-16, με το οποίο πήρε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -2 (44-42). Σκεπτικός αποχώρησε ο Εργκίν Αταμάν, καθώς ο προπονητής του «τριφυλλιού» είχε να αντιπαλέσει με τον τραυματισμό του Σλούκα, που τέθηκε νοκ άουτ για τη συνέχεια (ενόχληση στον αριστερό προσαγωγό), αλλά και με τα τρία φάουλ που είχε φορτωθεί ο Ναν. 

    
    Οι κολλητές καλές άμυνες του Καλαϊτζάκη, ώθησαν τον Παναθηναϊκό σε νέο ξέσπασμα, διαμορφώνοντας στο 22΄ το 50-42, πριν ο Μιλουτίνοφ τραυματιστεί την ώρα που γύριζε στην άμυνα (γύρισε τον αριστερό του αστράγαλο) και πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια, αφήνοντας «γυμνή» τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ο Λεσόρ ανέβασε τη διαφορά για τους «πράσινους» γρήγορα στο +10 (56-46 στο 26΄), αλλά το πείσμα του Πετρούσεφ μάζεψε και πάλι τη διαφορά για τους Πειραιώτες (56-51 στο 27΄). Το τρίποντο του Λαρεντζάκη τη ροκάνισε ακόμα περισσότερα (58-54 στο 28΄), αλλά η τεχνική η ποινή που δέχθηκε στη συνέχεια βοήθησε τους «πράσινους» να γράψουν το 63-54 και να το υπερασπιστούν μέχρι το τέλος της περιόδου. 

    Στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του σε άμυνα και επίθεση, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έδειχνε αποσυντονισμένος και από το 65-58 έτρεξε σερί 8-0, ξεφεύγοντας με +15 στο 33΄ (73-58). Η διαφορά παρέμεινε στους 15 πόντους μέχρι το 35΄ (76-61), πριν τα τρίποντα των Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Γουίλιαμς-Γκος και Πίτερς αφυπνίσουν τον Ολυμπιακό, που ολοκλήρωσε στα 27΄΄ για τη λήξη ένα επιμέρους σκορ 4-19 για το 80-79. Ωστόσο, τα λάθη των Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ δεν επέτρεψαν στους Πειραιώτες να ολοκληρώσουν μία τεράστια ανατροπή...

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσαρούχα, Συμεωνίδης, Πιτσίλκας

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Γκραντ 19 (1), Ναν 16 (1), Λεσόρ 11, Γκριγκόνις 18 (3), Μήτογλου 13, Καλαϊτζάκης 2, Σλούκας, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 11 (1), Κάναν 2, Παπανικολάου 5 (1), Πίτερς 14 (2), Μιλουτίνοφ 4, Γουίλιαμς-Γκος 16 (1), Λαρεντζάκης 6 (2), Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεφ 18 (1).

 

  23 January, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα