“Βόμβα” Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο

Ανθή Koυτσουμπού  17 September, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
“Βόμβα” Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη μια ναυτική βάση στην Κύπρο, ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το Κυπριακό "θα είχε λυθεί" αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν ψηφίσει το 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Αύξηση και όχι μείωση των στρατευμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κίνηση που πιθανόν να βάλει περισσότερα εμπόδια στις προσπάθειες επανένωσης του διχοτομημένου νησιού.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα από τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη μια ναυτική βάση στην Κύπρο, θέμα που ανακινούν συχνά-πυκνά δημοσιεύματα αλλά μπορεί να αυξήσει τον στρατό, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για "ψυχολογικούς" λόγους.

"Όχι, δεν πρόκειται να μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε" είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν.

Εξέφρασε, επίσης, την ανυπομονησία του για το Κυπριακό, λέγοντας ότι "αυτό το θέμα θα είχε λυθεί" αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν υποστηρίξει την ενοποίηση στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, που αφορούσε το σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν ταχθεί συντριπτικά υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου, οι Ελληνοκύπριοι το είχαν καταψηφίσει.

"Από εκεί και πέρα, θα εφαρμόσουμε την φόρμουλα που έχουμε αποφασίσει εμείς", τόνισε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι διατηρεί περίπου 35.000 άτομα στη βόρεια Κύπρο, αν και ο στρατός δεν δίνει επίσημα στοιχεία.

Η απόσυρση ή δραστική μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αποδοχή εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς οποιουδήποτε σχεδίου επανένωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένα συντηρητικά ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει μια ναυτική βάση στην Κύπρο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η "χαριστική βολή" σε οποιαδήποτε κίνηση επανένωσης.

 

Πηγή:news247.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Ανθή Koυτσουμπού  17 September, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ