Βουλή: Πέρασε η επιστολική στις ευρωεκλογές

  24 January, 2024 ΑΡΘΡΑ
Βουλή: Πέρασε η επιστολική στις ευρωεκλογές

Την δυνατότητα να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου, θα έχουν στις ευρωεκλογές του Ιούνη, οι πολίτες που το επιθυμούν.

Το νομοσχέδιο που εισάγει την επίμαχη δυνατότητα ψηφίστηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Στον αντίποδα καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλαξαν θέση από τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μέχρι και την ψηφοφορία. Η Πλεύση ελευθερίας δήλωσε «παρών».

Ωστόσο, η τροπολογία που εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε. Υπέρ ψήφισε και πάλι μόνο η πλειοψηφία, «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας και κατά τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως την αλλαγή στάσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε στην καταληκτική της τοποθέτηση η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως που είπε: «προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινείς η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε τη τροπολογία αλλά αν συμφωνούν να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν να καταψηφίσουν τη τροπολογία αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ναι επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν όχι ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες…».

Η κ. Κεραμέως πάντως διαμήνυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις διατάξεις προς ψήφιση μέχρις ότου δοθεί η δυαντότητα επιστολικής ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού. «Τους επόμενους μήνες εικάζω θα περιοδεύετε, στο κόσμο, σε μέρη με Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και θα σας ρωτήσουν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής; Και τι θα απαντήσετε εκεί; είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι πως δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δέντρα. Και το δάσος είναι ένα, συζητάμε 50 χρόνια για τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού», κατέληξε η υπουργός.

 

  24 January, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα