«Βουτιά» 12% στη μετοχή της Bayer - Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε καρκινογόνο το Roundup

  20 March, 2019 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
«Βουτιά» 12% στη μετοχή της Bayer - Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε καρκινογόνο το Roundup

Nέα δικαστική ήττα για τον όμιλο που είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της γερμανικής Bayer στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto συνέβαλε στον καρκίνο ενός εβδομηντάχρονου.
Πρόκειται για νέα δικαστική ήττα για τον όμιλο που είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Στο τέλος της πρώτης φάσης μιας δίκης που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι έκριναν σήμερα πως ο συνταξιούχος Έντουιν Χάρντεμαν μπόρεσε να αποδείξει πως το Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση του καρκίνου του.
Η γιγάντια εταιρεία χημικών και φαρμάκων, η μετοχή της οποίας σημείωνε πτώση κατά 12,2%, στα 61,2 ευρώ, στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, εξέφρασε την «απογοήτευσή» της γι' αυτή τη νέα αρνητική απόφαση, υποστηρίζοντας πάντως ότι «η επιστήμη επιβεβαιώνει πως τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο».

Η Bayer ανέλαβε η ίδια την υπεράσπιση της Monsanto αφότου εξαγόρασε, τον Ιούνιο 2018, αυτή την εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία φυτοπροστασίας και γενετικά τροποποιημένων σπόρων έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54 δισεκ. ευρώ), στοιχηματίζοντας στον αυξανόμενο ρόλο της χημείας για να τραφεί ο πλανήτης.
Όμως η γερμανική εταιρεία που επινόησε την ασπιρίνη κληρονόμησε ταυτόχρονα μια χιονοστιβάδα δικαστικών διώξεων και στα τέλη Φεβρουαρίου αντιμετώπιζε περίπου 11.200 προσφυγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τοξικότητα του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη γι' αυτούς που το χρησιμοποιούν.
Αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στον όμιλο σε αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα.
«Είμαστε σίγουροι πως οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και πως η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν», ανέφερε η Bayer σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η δεύτερη φάση της δίκης --που είναι η πρώτη που διεξάγεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο-- θα αρχίσει σήμερα και πρέπει να δώσει απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: Η Monsanto γνώριζε τους κινδύνους;
Τους έκρυψε; 
Αν ναι, ποιες είναι οι αποζημιώσεις που οφείλει να πληρώσει;

 

  20 March, 2019 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα