Χάρισε 276 αυτοκίνητα σε μια εκπομπή, αλλά όσοι τα κέρδισαν έπρεπε να... πληρώσουν

  14 September, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Χάρισε 276 αυτοκίνητα σε μια εκπομπή, αλλά όσοι τα κέρδισαν έπρεπε να... πληρώσουν

Χαρακτηρίστηκε ως ιέρεια της αμερικανικής τηλεόρασης και εξελίχθηκε από σχεδόν ρακένδυτη σε μια από τις πιο πλούσιες Αφροαμερικανές των ΗΠΑ. Η πιο διάσημη ίσως τηλεοπτική στιγμή της Όπρα Γούινφρεϊ γράφτηκε σαν σήμερα πριν από 15 ολόκληρα χρόνια.


Οι εκπομπές της έβαλαν τις βάσεις για την κοινωνική, στα όρια του ριάλιτι τηλεόραση των τελευταίων δεκαετιών. Η Όπρα Γουίνφρεϊ έγινε σημείο αναφοράς για τα τηλεοπτικά πράγματα της Αμερικής, αλλά και παγκοσμίως, για δεκαετίες ολόκληρες. Ωστόσο, η στιγμή που προκαλούσε παροξυσμό στο κοινό της εκπομπής της, όταν ανακοίνωνε πως όλοι κερδίζουν από ένα αυτοκίνητο έχει καταγραφεί ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα στην τηλεοπτική της πορεία.


 Τον Σεπτέμβρη του 2004, η Όπρα έμπαινε στο στούντιο με μια τεράστια έκπληξη για τους ανθρώπους που καθημερινά βρίσκονταν στις καρέκλες του κοινού που παρακολουθούσε από κοντά την εκπομπή της. Αρχικά, η παρουσιάστρια ισχυρίστηκε πως 11 από αυτούς θα κέρδιζαν μια ολοκαίνουρια Pontiac G6. Στη συνέχεια, η παραγωγή της εκπομπής έδωσε σε κάθε θαμώνα από ένα μικρό κουτάκι.
Στο βίντεο, η Όπρα Γούινφρεϊ εμφανίζεται να τους ζητά να μην ανοίξουν το κουτί πριν εκείνη τους δώσει το σήμα. Όπως ισχυρίζεται η Αμερικανίδα, ένα από όλα, περιέχει ακόμη ένα κλειδί για ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο. Όταν οι θεατές ανοίγουν τα κουτιά τους, διαπιστώνουν πως έχουν όλοι έχουν από ένα κλειδί σε αυτά. «Εσύ παίρνεις ένα αυτοκίνητο» ακούγεται να ουρλιάζει σχεδόν η Όπρα Γούινφρεί. «Όλοι παίρνουν από ένα αυτοκίνητο.


Αν και αυτό λίγο απασχολούσε τους τυχερούς, αλλά και τους τηλεθεατές, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια πως τα αυτοκίνητα δεν κόστισαν ούτε δολάριο στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ, αφού ήταν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που χάρισε 276 Pontiac G6 σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαφημιστική κίνηση.

 Το βίντεο της Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν σαφέστατα - αν και το διαδίκτυο δεν είχε αναπτυχθεί τόσο ακόμη τότε - ένα από τα viral της χρονιάς, ενώ απασχόλησε τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και τα ελληνικά κανάλια). Ωστόσο, η μεγαλοπρεπής κίνηση της παρουσιάστριας γύρισε μπούμερανγκ για εκείνη και την εκπομπή της.

Δημοσιεύματα της εποχής, φιλοξενούσαν τις δηλώσεις τυχερών που κέρδισαν το αυτοκίνητο που αποκάλυπταν πως δεν ήταν τελικά και τόσο... δωρεάν. Συγκεκριμένα, η Pontiac G6 στοίχιζε περί τα 26.000 δολάρια, όμως ο φόρος του κράτους δεν περιλαμβανόταν στην τιμή. Έτσι, οι τυχεροί κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους που έφταναν ανά περίπτωση ακόμη και τις 7.000 δολάρια. Πολλοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν το δώρο τους, προκειμένου να πάρουν κάποιο άλλο αυτοκίνητο μικρότερης αξίας και έτσι να μπορέσουν να καταβάλουν και την συνακόλουθη φορολογία.


Οι συνεργάτες της Όπρα Γουίνφρεϊ δήλωναν πως η εμπειρία εκείνη τους έμαθε να μην αφήνουν τίποτε στην τύχη στο μέλλον. Η εκπομπή έκανε πολλά τέτοια δώρα, όπως ταξίδι στην Disneyland για όλους, οικοσυσκευές και άλλα δώρα, κανένα τους όμως δεν έκανε τόση αίσθηση στο τηλεοπτικό κοινό, όσο τα 276 αυτοκίνητα.
 

 

  14 September, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ