Χριστούγεννα με περιορισμούς-Νέα μέτρα στον ορίζοντα

  25 December, 2021 ΑΡΘΡΑ
Χριστούγεννα με περιορισμούς-Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Χριστούγεννα υπό τη σκιά «επέλασης» της μετάλλαξης Όμικρον και νέα μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία αναμένεται να προτείνουν οι ειδικοί που συνεδριάζουν τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Όπως μετέδωσε το OPEN και η Σοφία Φασουλάκη, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Δηλαδή την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και τις νοσηλείες, αλλιώς την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

 Στη συνέχεια οι ειδικοί θα εισηγηθούν ποια νέα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν. Στο ερώτημα εάν τα νέα μέτρα θα ληφθεί απόφαση να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά -και όχι μετά τις 3 Ιανουαρίου όπως αρχικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση- εξαρτάται από τα στοιχεία για τον κορονοϊό στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Οι ειδικοί αναμένεται να εστιάσουν:

Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης
Να επιτρέπεται να λειτουργούν κέντρα διασκέδασης μόνο για καθήμενους
Περιορισμός στην πληρότητα των καταστημάτων στη διασκέδαση, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους
Στα γήπεδα εξετάζεται πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων

Στο τραπέζι πάντως είναι και το σενάριο για ελάφρυνση στη φορολογία για τα κέντρα διασκέδασης στην εστίαση σε περίπτωση που τελικά ληφθούν μέτρα για το επόμενο 15ήμερο.

Πλεύρης: Νέα μέτρα στη διασκέδαση

 

Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε μέσω του Open και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

 

Τι είπε για τις μάσκες και τα πρόστιμα

Για τις μάσκες και αν υπάρχει πρόστιμο σχολίασε: «Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο άρα παραμένει το ίδιο. Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε  σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο».

Πιθανά τα περιοριστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους

«Βλέπουμε ότι σε πολλούς χώρους τηρείται η μάσκα. Δηλαδή τα στοιχεία που έχουμε και για τα θέατρα και για τα σινεμά βλέπουμε ότι τηρείται το μέτρο. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε σε αυτούς τους χώρους να μην υπάρξουν αλλαγές», συμπλήρωσε.
«Στα γήπεδα αντιθέτως - και μην πάμε μακριά, χθες όσοι είδαν το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είδαμε δυστυχώς και το βλέπουμε γενικά ότι δυστυχώς οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Θα μας υποχρεώσουν οι φίλαθλοι τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα|24.12.2021 09:16
Τραγωδία στο Βόλο: Νεκρή ρακοσυλλέκτρια από φωτιά που ξέσπασε σε διώροφο σπίτι
Ελλάδα|24.12.2021 08:53
«Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στο Βόλο κρατούσαν 16 μαθητές εκτός σχολείου
Πολιτική|24.12.2021 09:02
Από το plan Β στο... plan C για την πανδημία: Η μετάλλαξη Όμικρον επιταχύνει τις αποφάσεις

«Υπάρχουν κάποιοι αγώνες να γίνουν. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα πάμε με ολιστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια συνολικά ή θα μπορούν να τα παρακολουθούν λίγοι», συμπλήρωσε.
Προειδοποίησε πως αν δεν τηρούν τα μέτρα στους εναπομείναντες αγώνες της χρονιάς τότε από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα θα είναι περιοριστικά «στον βαθμό ή να μην υπάρχουν φίλαθλοι ή να υπάρχουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο

Για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η υποχρεωτικότητα συνδυάζεται και με την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή φάνηκε ότι οι υποχρεωτικότητες που υπήρξαν που είχαν τρεις μορφές (...) έχουν δείξει ένα αποτέλεσμα».

 

  25 December, 2021 ΑΡΘΡΑ