Χρυσοχοϊδης: «Ζητώ συγνώμη από τους Ηρακλειώτες» - Fast track λύσεις για το Βενιζέλειο νοσοκομείο

neakriti.gr  16 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Χρυσοχοϊδης: «Ζητώ συγνώμη από τους Ηρακλειώτες» - Fast track λύσεις για το Βενιζέλειο νοσοκομείο

Με μία «συγγνώμη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της 7η ΥΠΕ σήμερα Δευτέρα (16/10) ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Βενιζέλειο νοσοκομείο και ο χώρος της Υγείας εν γένει, ζήτησε συγνώμη από τους Κρητικούς, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το νησί και πως επιθυμεί να λυθεί όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, εκκινούν άμεσα «fast track διαδικασίες προσλήψεων προκειμένου να καλυφθούν όσες θέσεις απαιτούνται στο Βενιζέλειο, ώστε να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τέσσερα χειρουργικά κρεβάτια», δέσμευση η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με τον κ. Χρυστοχοϊδη.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το υπουργείο δίνει άμεση προτεραιότητα στον τομέα των αναισθησιολόγων και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη διασφαλιστεί προσλήψεις ιδιωτών γιατρών, για να καλυφθούν οι ανάγκες μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Υποσχέθηκε επίσης πως η διαδικασία των προσλήψεων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, ενώ με το νέο έτος θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα καλύψουν και τις ανάγκες σε υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί.

Επιφυλάξεις από τους εργαζομένους

«Το αναισθησιολογικό κομμάτι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους εργαζομένων, γιατρούς και στελέχη του νοσοκομείου, στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που είχε το πρωί στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Εκεί παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΣΗ, Πατριανάκος και ο Πρόεδρος Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Καφετζάκης, το μέλος της τριμελούς επιτροπής του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Γιώργος Κωστάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Παπαδάκη, οι γιατροί κ.κ. Καρακώστας, Κοκκινάκης, με αφορμή τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά από τη συνάντηση ο χειρουργός Κωστάκης, τόνισε ότι από την πλευρά του υπουργού οι λύσεις που προτείνονται τουλάχιστον για τους αναισθησιολόγους είναι η μετακίνηση ιδιωτών προς το Βενιζέλειο νοσοκομείο τουλάχιστον για ένα 3μηνο, ώστε να καλύψουν 4 χειρουργικά τραπέζια, τα οποία είναι εκτός λειτουργείας αυτή τη στιγμή. 

«Αν δεν υλοποιηθεί αυτό θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εμείς όπως καταλαβαίνεται επιμένουμε ότι είναι εμβαλωματικές λύσεις και θέλουμε πιο μόνιμες, όπως να προκηρυχθούν θέσεις αναισθησιολόγων και ειδικού προσωπικού, διότι το αναισθησιολογικό κομμάτι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», υπογράμμισε ο κ. Κωστάκης και πρόσθεσε πως «αυτό ετέθη μετ’ επιτάσεως και το έχει κατανοήσει ο υπουργός, δηλαδή ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Υπάρχουν πολλά τμήματα που υπολειτουργούν οπότε χρειαζόμαστε μια συνολική λύση του προβλήματος. Για να δοθεί αυτή η λύση θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τόσο οικονομικά όσο και εκπαίδευσης και εξέλιξης των νέων γιατρών για να γίνει θελκτικό το σύστημα υγείας κα να επιστρέψουν οι νέοι γιατροί». Καταλήγοντας ο συνδικαλιστής τόνισε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και σήμερα λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι για να καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά και κάποια ογκολογικά.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Βαγγέλη Παπαδάκη, αλλά και του προέδρου των εργαζομένων του Βενιζελείου νοσοκομείου κ. Μενεγάκη.

Υποδοχή με συνθήματα

Τον υπουργό Υγείας υποδέχτηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα με αποδοκιμασίες οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Βενιζέλειο αλλά και συνταξιούχοι, που ζητούν να σταματήσει η απαξίωση του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης.

Δημήτρης Βρύσαλης για Χρυσοχοΐδη: «Έφερε σαν λύση την ίδια δοκιμασμένη ανθυγιεινή πολιτική των μπαλωμάτων»

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και τις λύσεις – που χαρακτηρίζονται ως fast track – που έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης προέβη στην εξής γραπτή δήλωση:

«Η παρουσία και η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να πείσει τους κατοίκους του Ηρακλείου για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, λίγες μέρες πριν τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν σωματεία εργαζόμενων και υγειονομικών, έπεσε στο κενό. Η όξυνση των προβλημάτων στα νοσοκομεία του νησιού και η υπολειτουργία τους έχει γονατίσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού το ΠΑΓΝΗ. Το έχει γονατίσει από πλευράς υγειονομικού προσωπικού (με τις χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, άδειες, με την υπερεφημέρευση, με την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τις καθημερινές εσωτερικές μετακινήσεις κ.α.). Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αθρόες παραιτήσεις νοσηλευτών το τελευταίο διάστημα - όπως στον παιδιατρικό τομέα που παραιτήθηκαν 5 νοσηλευτές - και συνολικά 50 εργαζόμενων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το έχει γονατίσει οικονομικά (δεν έχει βασικά υλικά) και από πλευράς υποδομών. Η προσπάθεια αποφυγής της συνάντησης με το σωματείο του ΠΑΓΝΗ, του Αγίου Νικολάου και του συλλόγου εργαζόμενων των Κέντρων Υγείας δεν πέρασε. Η προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής του (παραιτήσεις γιατρών νοσηλευτών κ.α. αδυναμία εξεύρεσης υγειονομικού προσωπικού) σαν την αίτια, την ώρα να απαξιώνεται συνειδητά ό,τι έχει απομείνει από δημόσιο σύστημα υγείας με ολέθριες συνέπειες που έχει για το λαό και για τους εργαζόμενους, δείχνει ότι υλοποιείται ένα διαχρονικό σχέδιο συρρίκνωσης των δημοσίων δομών, συγχωνεύσεων κλινικών τμημάτων (όπως ειπώθηκε για τα νοσοκομεία του Λασιθίου) κατηγοριοποίησης νοσοκομείων, εμπορευματοποίησής τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη παρουσία αστυνομικών κατόπιν άνωθεν εντολών μέσα στο χώρο του, που καταδεικνύει πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την επιβολή του δόγματος Νόμος και Τάξη, με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατία.

Καμία απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Κουβέντα και για την εξουθένωση του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου προσωπικού, για την αβεβαιότητα των συμβασιούχων κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις τους. Μάλιστα (διέψευσε ότι θα γίνουν αορίστου χρόνου οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ ). Καμία κουβέντα για την απόλυση των παρατασιούχων ειδικευόμενων νοσηλευτών, για τα κλειστά κρεβάτια Εντατικής, για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, για την ένταξη στα ΒΑΕ και την αύξηση των μισθών μας, τις αναμονές στα επείγοντα, για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, για τις λίστες αναμονής σε χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, για την αφαίμαξη των ασθενών. Αυτά ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στη δυναμική κινητοποίησή τους, για να πάρουν την απάντηση πως δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία - την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ μοιράζουν δισ. ευρώ που φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.
Η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος» που το κράτος πρέπει να απαλλαγεί προκειμένου να εξοικονομούνται χρήματα από τις περικοπές της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη υποβάθμισή του να εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.
Χρειάζεται αγώνας και σύγκρουση απέναντι σε αυτή την πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ανάγκες και την υγεία του λαού.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί του ΠΑΓΝΗ εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα των υγειονομικών του Βενιζελείου και συνολικά στους υγειονομικούς όλου του νησιού που δίνουν και δίνουμε από κοινού τον αγώνα ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Καλούμε τους εργαζομένους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό και τους Ηρακλειώτες να τον ενισχύσουν γιατί είναι προς όφελός τους».

 

neakriti.gr  16 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα