Covid-19: Νέα έρευνα αποκαλύπτει άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα

  07 February, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Covid-19: Νέα έρευνα αποκαλύπτει άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα

Τα κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι πάνω κάτω σε όλους μας γνωστά. Φαίνεται όμως να υπάρχει ακόμα ένα που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε και αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αϋπνία.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρία στα τέσσερα άτομα με ήπια λοίμωξη υπέφεραν από έλλειψη ύπνου. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα.

Κορoνοϊός Vs ύπνου

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο «Phenikaa» στο Βιετνάμ, εξέτασαν πάνω από 1.000 ασθενείς με ήπια συμπτώματα Covid που είχαν μολυνθεί και αναρρώσει σε βάθος έξι μηνών. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους μετά από τη νόσο.

Από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων που εμφάνισαν αϋπνία, για τον 1 στους 5 φάνηκε πως ήταν σε «σοβαρή μορφή».

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι το 50% των νοσούντων που ανέφεραν αϋπνία, ξυπνούσαν πιο συχνά τη νύχτα και ένας στους τρεις δυσκολευόταν να αποκοιμηθεί ή κοιμόταν για μικρότερες περιόδους.

Οι νοσούντες με άγχος ή κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία ενώ ήταν άρρωστοι.

 

Μεγαλύτερες διαταραχές του ύπνου για τους ήπια νοσούντες

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ενώ προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ αϋπνίας και νοσηλευόμενων ασθενών με Covid, καμιά δεν είχε εξετάσει τον αντίκτυπο στον ύπνο για τα άτομα με ήπια λοίμωξη.

Σε σύγκριση με αυτές τις μελέτες, οι νοσούντες με ήπια συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αϋπνία τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό όσο και με τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αυτό, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από τη νόσο είναι συχνά πιο αγχωμένοι και ευαίσθητοι στις αλλαγές στη σωματική τους υγεία, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τον ύπνο τους χειρότερο.

Ωστόσο, κατά τους ίδιους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της Covid, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και της αϋπνίας.

Υπάρχουν λύσεις;

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν:

«Αν η αϋπνία δεν είναι σε βαθμό ανησυχητικό, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές ενέργειες που θα σας βοηθήσουν, όπως ένα ζεστό ντους πριν πάτε για ύπνο, να κλείσετε το τηλέφωνό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσετε, να αθλείστε για 30 λεπτά σε καθημερινή βάση, να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 16:00.

Σε περίπτωση που η αϋπνία σας ταλαιπωρεί πολύ, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας».

*Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health».

 

  07 February, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα