Δακοκτονία και αμέλειες μπορούν να καταστρέψουν μεγάλη ποσότητα ελαιοπαραγωγής

  21 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Δακοκτονία και αμέλειες μπορούν να καταστρέψουν μεγάλη ποσότητα ελαιοπαραγωγής

Βάσιμες επιφυλάξεις σε σχέση με την πιθανότητα καταστροφής μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου λόγω υπολειμματικότητας εκφράζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Με δεδομένο ότι η δακοκτονία συνεχίζεται, αφού έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές αυξήσεις πληθυσμών του δάκου, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις ημερομηνίες που θα αρχίσουν τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Μανώλης Ορφανουδάκης, στο ekriti.gr, το λάθος ενός παραγωγού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καταστροφή μιας ολόκληρης παρτίδας.

“Στα ελαιουργεία το λάδι κάθε παραγωγού φυλάσσεται ανάλογα με την οξύτητα του σε κοινές δεξαμενές με ελαιόλαδο άλλων παραγωγών που εμφανίζει αντίστοιχες οξύτητες” εξηγεί ο κ. Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας:

“Εφόσον ένας παραγωγός δεν έχει τηρήσει τη διαδικασία και τις νόμιμες προδιαγραφές αναφορικά με τις υπολλειμμματικότητες, ενδέχεται να καταστρέψει το σύνολο του ελαιολάδου που θα υπάρχει εκείνη τη στιγμή στη δεξαμενή. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστραφούν ολόκληρες παρτίδες”.

Όπως αναφέρει παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου, υπάρχει μεγάλη σχολαστικότητα σε σχέση με τις εξαγόμενες ποσότητες, όπου εκεί γίνονται αυστηροί δειγματοληπτικοί έλεγχοι κι εφόσον διαπιστωθεί υπολλειμματικότητα, εκτός από την παύση της συνεργασίας, αυτό συνεπάγεται και πλήγμα για το κρητικό ελαιόλαδο συνολικά.

 

  21 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα