Δακοκτονία...οnline!

  22 September, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Δακοκτονία...οnline!

Μέσω κινητού τηλεφώνου και on line σύνδεσης με τον χειριστή του τρακτέρ, σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του GPS πάνω στο μηχάνημα, γίνεται πιλοτικά φέτος η δακοκτονία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

«Ζωντανά» μέσω κινητού τηλεφώνου και on line σύνδεσης με τον χειριστή του τρακτέρ, σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του GPS πάνω στο μηχάνημα, γίνεται πιλοτικά φέτος η δακοκτονία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και σε τέσσερις άλλες περιοχές της χώρας, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” η ερευνήτρια-εντομολόγος (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) Αργυρώ Καλαϊτζάκη, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι από τώρα και μετά, μέχρι και τη συγκομιδή της ελιάς, ο δάκος έχει και πάλι βρει στο νησί μας τις ιδανικότερες συνθήκες.

 

Η ίδια δηλώνει ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η δακοκτονία στα Χανιά, ενώ δίνει και τις απαντήσεις της στα ερωτήματα της εφημερίδας μας ως προς τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην καταπολέμηση του δάκου, τις παλαιότερες μεθόδους, τις σημερινές, αλλά και ως προς την ανθεκτικότητα του δάκου σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να τον “σκοτώσουν”.

«Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα με τα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία. Κι εμείς εδώ στα Χανιά έχουμε εφοδιάσει το κάθε τρακτέρ με ένα κινητό τηλέφωνο. Εμείς με αυτό τον τρόπο παρακολουθούμε on line την ώρα που γίνεται ο ψεκασμός και πού ακριβώς πηγαίνει το τρακτέρ την ώρα που ψεκάζει. Αυτό το εφαρμόζουμε σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και σε άλλες τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα», αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” η Αργυρώ Καλαϊτζάκη.

«Βλέπουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο σε ποια λιόφυτα μπαίνει το τρακτέρ και πού δεν μπαίνει. Ο σκοπός μας αλλά και ο στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Να δούμε αν θα τα καταφέρουμε. Έτσι λύνουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Επίσης, τα ίδια τρακτέρ με το κινητό τηλέφωνο έχουν ταυτόχρονα και το σύστημα GPS. Όσο για τους ψεκαστές με τις ψεκαστήρες στην πλάτη, εκεί κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει, βέβαια, τον “χωροφύλακα”. Και χρειάζεται πάνω απ’ όλα συνείδηση στον κόσμο που έχει αναλάβει ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Η Αργυρώ Καλαϊτζάκη απαντάει, επίσης, στα παράπονα αγροτών για την ποιότητα των φαρμάκων, ότι αυτό είναι θέμα των εποπτών γεωπόνων και δεν μπορεί κανένας άλλος να το λύσει. Επίσης, ως προς τους πιλοτικούς αεροψεκασμούς με drones, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι γίνεται με βιολογικά φυτοφάρμακα.

Εξάλλου, για το παλιό σύστημα προσθήκης χρώματος στο φάρμακο, ώστε να ελέγχεται η εργασία του ψεκασμού, η κ. Καλαϊτζάκη απαντά ότι «στον πρώτο ψεκασμό μπορούσαμε να δούμε πού έγινε, αλλά στον δεύτερο ψεκασμό, επειδή δεν είχε το χρώμα στο μεταξύ ξεθωριάσει, υπήρχε πρόβλημα να διακρίνουμε αν έχει γίνει νέος ψεκασμός ή αν το χρώμα έχει μείνει από τον προηγούμενο. Και γι’ αυτό καταργήθηκε αυτό το σύστημα ελέγχου».

Τώρα αρχίζει ο δάκος... “διακοπές”...

«Τώρα έχουμε τις πιο ιδανικές συνθήκες για τον δάκο. Εμείς εδώ στα Χανιά έχουμε τώρα τους υψηλότερους πληθυσμούς και προσβολές. Είναι οι συνθήκες αυτές οι κατάλληλες για να έχουμε και αυξημένο πληθυσμό και προσβολές», ξεκαθάρισε στη “Νέα Κρήτη” χθες η Αργυρώ Καλαϊτζάκη.

«Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε αυτήν την περίοδο. Να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί και όταν χρειάζεται για να μην έχουμε πρόβλημα. Και προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω σε όλη την Κρήτη τι γίνεται με τους ψεκασμούς, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζω, στα Χανιά γίνονται ψεκασμοί τώρα, γνωρίζοντας ότι αν δεν κάνουμε ψεκασμό τώρα, θα έχουμε θέμα»...

Όσον αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου φέτος είχαμε πάρα πολύ συχνά τη θερμοκρασία των 32 βαθμών και άνω, η γνωστή επιστήμονας διευκρίνισε: «Και το καλοκαίρι δεν είχαμε τις θερμοκρασίες αυτές κάθε μέρα. Ούτε όλη μέρα. Το απόγευμα, ας πούμε, ή νωρίς το πρωί που δροσίζει, δραστηριοποιείται πάλι ο δάκος και κάνει ζημιά. Όσο πιο πολλές ώρες βέβαια έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες, τόσο καλύτερα. Αλλά αυτή την περίοδο δεν έχουμε τέτοιες θερμοκρασίες. Και αν έχουμε, είναι ελάχιστες ώρες μέσα στη μέρα»...

Η κ. Καλαϊτζάκη συνιστά και στους ελαιοπαραγωγούς, αν έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν και οι ίδιοι κάποιον ψεκασμό την περίοδο αυτή, χωρίς να περιμένουν τα συνεργεία να πάνε και να ψεκάσουν. Ρωτήσαμε την κ. Καλαϊτζάκη σχετικά με τον καολίνη, που ως ορυκτό χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση του δάκου, λειτουργώντας αποτρεπτικά εναντίον του. Η ίδια αυτή την περίοδο θα συνιστούσε αυτό το σκεύασμα ή καλύτερα τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων;

«Ο καολίνης είναι αποτρεπτικό ωοτοκίας. Δηλαδή εμποδίζει τον δάκο να αφήσει αβγά. Όμως, πρέπει να μπει σωστά και, αν βρέξει και ξεπλυθεί το σκεύασμα, πρέπει να επαναλάβουμε τον ψεκασμό. Άρα τώρα είναι μια περίοδος που ουσιαστικά έχει ένα ρίσκο. Βέβαια, η Ανατολική Κρήτη είναι σε πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με τη Δυτική Κρήτη, γιατί δεν έχει πολλές βροχοπτώσεις, ενώ εδώ στα Χανιά το φθινόπωρο βρέχει συχνότερα».

Στο μεταξύ, η ίδια τονίζει ότι υπάρχουν χημικά που ο χρόνος αναμονής που θα πρέπει να τηρήσει ο παραγωγός πριν από τη συγκομιδή είναι τέτοιος που δε θα υπάρξει θέμα υπολειμματικότητας, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει η ενδεδειγμένη χρονική απόσταση.

«Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αρκεί να διαβάσουν την ετικέτα. Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψεκασμούς καλύψεως, που είναι ας πούμε για 14 μέρες πριν τη συγκομιδή, ή μέχρι και 28 μέρες πριν από τη συγκομιδή. Υπάρχουν σκευάσματα, αλλά πρέπει πάντα να διαβάζουν την ετικέτα».

Η Αργυρώ Καλαϊτζάκη απαντά και ως προς την ανθεκτικότητα του εντόμου σε ορισμένα φάρμακα: «Ο δάκος έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάποια σκευάσματα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα εναλλάξ με άλλα».

«Να μαζεύουμε την ελιά όσο γίνεται πιο νωρίς»

Η ερευνήτρια-εντομολόγος (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”), Αργυρώ Καλαϊτζάκη, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της «να μαζεύεται ο ελαιόκαρπος όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι δε θα έχουμε όψιμες προσβολές απ’ τον δάκο. Επίσης, όσο νωρίτερα συγκομίσουμε, έχουμε καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο. Τώρα βέβαια, ως προς την ελαιοπεριεκτικότητα, εκεί είναι ένα θέμα, αλλά πρέπει λίγο ο κάθε παραγωγός να επιλέξει τι θέλει. Σαφώς και θα είναι μικρότερη η ποσότητα, αλλά θα μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο προϊόν».

Η κ. Καλαϊτζάκη επισημαίνει ότι «το ιδανικότερο θα ήταν μέχρι τις αρχές Νοέμβρη οι ελιές να έχουν μαζευτεί. Και ειδικά τα ελαιόδεντρα που έχουν λίγο καρπό πάνω τους, να μη σας πω ότι και τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ραβδιστεί».

 

  22 September, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ