Δάκρυσε Ιεραπετρίτης όταν ο κόπος του έγινε έρμαιο του αέρα

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης  19 January, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Δάκρυσε Ιεραπετρίτης όταν ο κόπος του έγινε έρμαιο του αέρα

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης και η Ιεράπετρα, στο λιμάνι της οποίας κινδύνεψαν να βουλιάξουν δυο αλιευτικά σκάφη, ενώ μάλιστα καταστράφηκε και ένα ολόκληρο θερμοκήπιο.

Στη θέση Αλμυρός, στο 2ο χιλιόμετρο Ιεράπετρας - Γρα Λυγιάς, από την απίστευτη δύναμη των στοιχείων της φύσης, καταστράφηκε ένα θερμοκήπιο, το οποίο ήταν φυτεμένο με αγγουριές στο στάδιο της συγκομιδής.

Την ημέρα της γιορτής του ο 50χρονος αγρότης, κ. Αντώνης Πυργιωτάκης, είδε την περιουσία του να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά από τους θυελλώδεις δυτικούς ανέμους, χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό.

«Η ανεμοθύελλα ξεκίνησε περίπου στις 10:00 το βράδυ της Τετάρτης. Η ένταση του αέρα, όσο περνούσε η ώρα, δυνάμωνε και γύρω στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, ένας ανεμοστρόβιλος που ξεκίνησε μάλλον από τη θάλασσα και βγήκε στη στεριά, "χτύπησε" με απίστευτη δύναμη το θερμοκήπιο μου και το κατέστρεψε», ανέφερε ο κ. Αντώνης Πυργιωτάκης.

«Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησα να το επιδιορθώνω, κάνοντας μεγάλες οικονομίες για να καταφέρω να συγκεντρώσω τα χρήματα να πάρω καινούργια ξύλα και πλαστικά κάλυψης. Το έφτιαξα σαν καινούργιο και ξεκίνησα να φυτεύω αγγουράκι τύπου Κνωσού, επιλέγοντας ένα υβρίδιο που θα μου άφηνε ένα λογικό εισόδημα.

Ο άνεμος όμως είχε άλλη γνώμη και ενώ είχα φτάσει στο στάδιο της συγκομιδής, έχοντας δαπανήσει μέχρι τώρα, πάρα πολλά χρήματα σε μια ακριβή καλλιέργεια, ήρθε η θεομηνία και μου κατέστρεψε τα πάντα.

Το πρωί που είδα με το πρώτο φως της μέρας την καταστροφή, έβαλα τα κλάματα. Όσο ψύχραιμος κι αν είσαι δεν αντέχεις να βλέπεις την περιουσία και τους κόπους σου… συντρίμμια.

Ότι έχει απομείνει πρέπει να κατεδαφιστεί να καθαριστεί το χωράφι και να ξαναφτιαχτεί από την αρχή το θερμοκήπιο. Με ποιο κουράγιο όμως να αρχίσουμε από την αρχή να στήνουμε νέες εγκαταστάσεις, που κοστίζουν ένα σωρό λεφτά;», αναρωτήθηκε, βουρκώνοντας, ο 50χρονος αγρότης κ. Αντώνης Πυργιωτάκης.

Σε κάθε θεομηνία, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι αγρότες ζητούν τη συνδρομή του κράτους και την υποστήριξη του ασφαλιστικού τους φορέα.

«Είμαστε μόνοι μας απροστάτευτοι, απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Δεν πληρώνω πια ΕΛΓΑ και είμαι συνειδητά ανασφάλιστος, γιατί όταν πριν μερικά χρόνια που πλήρωνα ΕΛΓΑ κάηκε το θερμοκήπιο μου, ο ασφαλιστικός μου φορέας, δεν μου έδωσε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Αυτό κάνουν όλοι όσοι καλλιεργούν σε θερμοκήπιο, παίρνουν απαλλαγή από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ γιατί ξέρουν πως ότι και αν συμβεί, δε θα αποζημιωθούν», προσθέτει ο κ. Πυργιωτάκης.

Από τους θυελλώδεις δυτικούς ανέμους στην πόλη της Ιεράπετρας, ξηλώθηκαν επίσης ηλιακοί θερμοσίφωνες και τέντες, έπεσαν διαφημιστικές πινακίδες, έσπασαν κλωνάρια δέντρων και «ραβδίστηκαν» πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές στο Μύρτο. Υπαίθριες καλλιέργειες με μπανάνες, κουκιά και πατάτες, έχουν υποστεί περιορισμένης έκτασης ζημιές, ενώ μικροζημιές έχουν υποστεί ακόμη δεκάδες θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την Άρβη, την Ψαρή Φοράδα, τα Τέρτσα, το Μύρτο, τον Ξερόκαμπο, τη Γρα Λυγιά, την Ιεράπετρα, τα Φέρμα, μέχρι τη Δημοτική ενότητα Μακρύ Γιαλού, που ακόμα δεν πρόλαβε να κλείσει τις πληγές της από την ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας.

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

neakriti.gr

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης  19 January, 2018 ΚΟΣΜΟΣ