Δεκάδες έρευνες και 29 συλλήψεις

Μαρία Ρηγούτσου (AFPD, DPA)  18 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Δεκάδες έρευνες και 29 συλλήψεις

Ύποπτη ανατινάχθηκε στον αέρα στην περιοχή Σαιν Ντενί. O Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να σχηματίσει ένα συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία το προηγούμενο βράδυ προχώρησε σε 118 έρευνες σε σπίτια και συνέλαβε 29 άτομα. Παράλληλα κατέσχεσε 34 όπλα.

Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Σαιν Ντενί μετά από εφτά ώρες σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας, τρεις άνδρες που βρίσκονταν οχυρωμένοι σε διαμέρισμα συνελήφθησαν.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εφόδου της αστυνομίας στο βόρειο Παρίσι μια γυναίκα ανατινάχθηκε στον αέρα ενώ ένας ακόμα ύποπτος σκοτώθηκε. Άγνωστη παραμένει ακόμα η ταυτότητα των νεκρών.

Η αστυνομία προχώρησε στην έφοδο θεωρώντας πως εκεί κρύβεται ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμντελχαμίντ Αμπααούντ. Δεν είναι πάντως ακόμα σαφές εάν πρόκειται για τον καταζητούμενο 28χρονο ισλαμιστή.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών. Στην έφοδο πήραν μέρος και 50 στρατιώτες.

Στις 8:00 πμ η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά μέσω twitter ανακοίνωσε πως «η επιχείρηση ολοκληρώνεται». Εκπρόσωπος της αστυνομίας απάντησε μετά από ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι δεν θέλει κάνει καμία δήλωση όσο διαρκεί η επιχείρηση.

Η περιοχή της εφόδου βρίσκεται μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το Stade de France όπου συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

Η αστυνομία κάλεσε σήμερα του κατοίκους στο Σαιν Ντενί να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Την επιχείρηση παρακολουθούσε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμερίσει τα διαφορετικά συμφέροντα και να δημιουρηήσει έναν μεγάλο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Άγνωστος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μετά από παράκληση φίλου παραχώρησε το διαμέρισμά του στην οδό Κορμπιγιόν 8, σε «γνωστούς του από το Βέλγιο». Εξήγησε στο φίλο του πως δεν είχε στρώματα ωστόσο αυτός του απάντησε πως το μόνο που ήθελαν ήταν νερό και να προσευχηθούν. Ο νεαρός άνδρας φανερά αναστατωμένος δήλωσε πως ήθελε απλά να κάνει μια χάρη στο φίλο του και δεν γνώριζε πως ήταν τρομοκράτες.

Ο άνδρας συνελήφθη τελικά από αστυνομικούς. Μια φίλη του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι επισκέπτες από το Βέλγιο ήρθαν πριν από δυο ημέρες».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αναγνωρίστηκαν και τα 129 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

ΠΗΓΗ: dw.com

 

Μαρία Ρηγούτσου (AFPD, DPA)  18 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ