“Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα”

  03 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
“Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα”

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγες ώρες μετά την επιβολή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα

Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας ενώ δε δίστασε να πει ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.»

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες.», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ήδη τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Η ανησυχία που υπάρχει για την έκρηξη κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που βλέπουν να αρχίσει να πιέζεται σταδιακά το σύστημα υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ανακοινώθηκαν 1.152 νέες μολύνσεις του κοροναϊού στη χώρα ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτοξεύτηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, φτάνοντας τους 153. 

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Πιέζεται το Σύστημα Υγείας

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

Ήδη από χθες, είχαν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια» μετά τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων.

Το  δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα έχει αρχίσει να πιέζει τις ΜΕΘ .

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που από χθες βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άκρως ανησυχητικής.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κοροναϊό στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι σχεδόν πλήρεις. Για αυτόν τον λόγο αυτό μάλιστα, εξετάζονται μαζικές αεροδιακομιδές από Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές.

Σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 60% των ΜΕΘ για κοροναϊό είναι κατειλημμένες: από σύνολο 312 κλινών ΜΕΘ-COVID, οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

To κακό σενάριο για την Κρήτη

Με την Κρήτη να αντέχει προς το παρόν στην διασπορά του κορωνοϊού καταγράφοντας όμως σαφώς ανοδικές τάσεις που απέχουν αρκετά βέβαια από τους «τρομακτικούς» αριθμούς της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας το νησί βρίσκεται στην ζώνη αυξημένης επιτήρησης με την τήρηση των μέτρων να θέτουν και τις βάσεις για την μελλοντική πορεία της Κρήτης όσον αφορά την πανδημία.

https://www.youtube.com/watch?v=NDj4YztAL18&feature=emb_titleΣτην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας αναφέρθηκε στην δυναμική του νησιού τονίζοντας ότι η διασπορά είναι δεδομένη όχι όμως και μη διαχείρισιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η Κρήτη είναι στις τελευταίες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, με τα 50 κρούσματα ανά ημέρα να είναι ο αριθμός που θα περάσει την κόκκινη γραμμή της διασποράς εφόσον καταγραφεί για πάνω από 3 24ωρα.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» , από την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου,  στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 187 περιστατικά του κορωνοϊού  από τα οποία τα 112 στο Ηράκλειο τα 48 στα Χανιά, τα 18 στο Ρέθυμνο και τα 9 στο Λασίθι.

Ωστόσο αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά στη Κρήτη μιας και ο αριθμός τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγω τουρισμού ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο στις περιοχές που καταγράφουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολλαπλάσιος σε σχέση  με την Κρήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περασμένη Δευτέρα μιας και μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 1.152 θετικά περιστατικά  του κορωνοϊού δηλαδή το 10% των ελεγχθέντων, αριθμός που θεωρείται μεγάλος και αποτυπώνει και την δυναμική της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ο κ. Γκίκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το δεδομένο ότι την Δευτέρα σε όλη τη χωρά έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.152 θετικά περιστατικά του κορωνοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των ελέγχων το συγκεκριμένο 24ωρο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή το διαχειρίσιμο ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 4%.

Με βάση τα στοιχεία από την διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 46.468 δειγματοληπτικά τεστ στην Κρήτη μόνο από ΤΟΜΥ χωρίς να περιλαμβάνεται στο νούμερο και ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.

Παράλληλα το «sos» για τις ΜΕΘ της Κρήτης είναι το πρόβλημα να φιλοξενήσουν ασθενείς από άλλες περιοχές με μαζική εισαγωγή ,στοιχείο που σε συνδυασμό με μια πιθανή αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων στη Κρήτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των ΜΕΘ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ TV".

Εκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά 

Κατακόρυφη αύξηση του κορονοϊού σε παιδιά διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά που αποτελεί περίπου το ¼ από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας σήμανε συναγερμός, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Και μπορεί τα περισσότερα να είναι ασυμπτωματικά, όμως η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Στους λοιμωξιολόγους επικρατεί έντονη ανησυχία γι αυτό λαμβάνονται με ρυθμούς εξπρές νέα μέτρα.

Ειδική συνεδρίαση για τα παιδιά και καραντίνα

Γι αυτό και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή.

Βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Βασικός στόχος όμως της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι – όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr- να προσδιορισθεί εκ νέου πόσες ημέρες θα πρέπει να μένει καραντίνα ένα παιδί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊο έστω κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Άλλωστε είναι γνωστό πως και ασυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν εξίσου συχνά τον ιό και ιδιαίτερα τα παιδιά. 

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ταυτόχρονα στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθεί και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και αν αυτοί θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα στις κόκκινες ζώνες, κυρίως επειδή πρόκειται για παιδιά σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Πάντως ο βασικός προβληματισμός των ειδικών είναι εάν κοινωνικά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες στις οικογένειες με μικρά παιδιά ειδικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι.

Στα 709 κρούσματα σε μία εβδομάδα

Όμως η ανησυχία και οι φόβοι των ειδικών σχετίζονται με τους αριθμούς που δείχνουν ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε μικρές ηλικίες.

Συγκριμένα μέσα σε 7 ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα, ενώ τα 709 ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα μας από τη αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 42.080 κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα παιδιά αντιστοιχεί το 7,8%.

Συγκεκριμένα από 2.379 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έφθασαν μέσα σε επτά ημέρες τα 3.088.  

Ειδικότερα:

2 Νοεμβρίου - 3.088 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών

1 Νοεμβρίου - 2.997 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών

31 Οκτωβρίου - 2.855 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών

30 Οκτωβρίου - 2.710 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών

29 Οκτωβρίου - 2.585 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών

28 Οκτωβρίου - 2.489 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών

27 Οκτωβρίου - 2.379 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών

 

  03 November, 2020 ΑΡΘΡΑ