Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τις συντάξεις - Υπάρχουν και άλλες ιδέες όπως η μείωση φόρων

  23 October, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τις συντάξεις - Υπάρχουν και άλλες ιδέες όπως η μείωση φόρων

“Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων”, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ,κατά τη διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο.

Επικεφαλής του ESM, που δεν διευκρίνισε στο real.gr αν αναμένει “την απόφαση” στις 5 Νοεμβρίου, ή τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το eurogroup, τόνισε ότι ο ESM παρακολουθεί την υπόθεση και μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα. 

Ο Επικεφαλής του ESM εξήγησε ωστόσο ότι υπάρχουν ήδη “θετικά δεδομένα” για μια τέτοια απόφαση.

Εξήγησε αναλυτικά ότι “είναι θετικό πως υπάρχει ήδη υπεραπόδοση, όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων”. 

Διευκρίνισε αμέσως ότι “για αυτό το λόγο πρέπει ακριβώς, να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν”.

Σημείωσε δε ότι “υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι κανείς να καλύψει την όποια υπεραπόδοση”.

Τόνισε ότι “υπάρχει και η ιδέα για παράδειγμα της μείωσης των φόρων”, σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα η φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί”. 

“Υπάρχει μια υπάρχουσα συμφωνία να μην γίνεται αναστροφή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως καταλαβαίνετε θα γίνουν συζητήσεις και θα το δούμε”, κατέληξε. 

Σε ό,τι αφορά το πότε η χώρα θα βγει στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι “είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους, έχουμε καλή συνεργασία και τους έχουμε παράσχει πολλές φορές συμβουλές”. 

Σημείωσε δε ότι “έχουν ήδη βγει στις αγορές δύο φορές” και υπενθύμισε ότι “λόγω του μαξιλαριού, αντέχουν εκτός αγορών για 2 χρόνια, όμως ναι, σαφώς δεν πρέπει να περιμένουν τόσο”. 

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ συμπλήρωσε πως “φαντάζομαι ότι όταν τα επιτόκια στις δευτερογενείς αγορές θα πέσουν θα βγουν στις αγορές”, εξηγώντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο και πως προφανώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες για τους ελληνικούς τίτλους στις αγορές - “προφανώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες”, είπε.

Τέλος ο Επικεφαλής του ESM τόνισε για τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ότι “ήταν μια πολύ καλή και ευφυής απόφαση, η ιδέα για τα δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό, καθώς μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση”.

 

  23 October, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ