Δημος Ηρακλείου: Το χρίσμα στον Αλέξη Καλοκαιρινό

neakriti.gr  09 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δημος Ηρακλείου: Το χρίσμα στον Αλέξη Καλοκαιρινό

Το Ηράκλειο εξέλεξε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Τα προγνωστικά της προεκλογικής περιόδου επιβεβαιώθηκαν πλήρως και ο Αλέξης Καλοκαιρινός κέρδισε τις εκλογές με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον συνυποψήφιό του Μιχάλη Καραμαλάκη. Όταν η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων ξεπέρασε το 45% και το αποτέλεσμα είχε κριθεί με 47,20% για τον Αλέξη Καλοκαιρινό, προέβη σε δηλώσεις μιλώντας για την «εμπιστοσύνη» των Ηρακλειωτών στο πρόσωπό του και τις προσδοκίες που γεννά το αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τα παιδιά του Ανδρέα και Λουίζα, τη μητέρα του και τον αδερφό του και τη σύζυγό του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης για όσους γνωρίζουν την οικογενειακή ιστορία του. Το ήθος του λόγου του φάνηκε αμέσως από τις πρώτες δηλώσεις του κάνοντας ονομαστική αναφορά στους συνυποψηφίους του Μιχάλη Καραμαλάκη, Μαρία Καναβάκη και Δημήτρη Δουλουφάκη, ενώ αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα με τον μεγάλο αντίπαλό του Μιχάλη Καραμαλάκη και τα λόγια για συνεργασία που αντάλλαξαν την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός φαίνεται ότι επικράτησε στις δημοτικές ενότητες Ηρακλείου και Αλικαρνασσού, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, ο Μιχάλης Καραμαλάκης περνούσε σε Τέμενος, Παλιανή και Γοργολαΐνη, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο καθώς το “πέρασμα” του ψηφοδελτίου στην ύπαιθρο του Δήμου ήταν αρκετά σημαντικό από την κατάρτισή του. Ο κ. Καλοκαιρινός, που κατάφερε να επικρατήσει στο αστικό Ηράκλειο, εκλέχθηκε δήμαρχος με τη νέα πρόβλεψη που θέλει ο νόμος να εκλέγεται δήμαρχος όποιος συγκεντρώσει 43% συν μία ψήφο και όχι το μέχρι πρότινος πλειοψηφικό 50% συν μία ψήφο που εφαρμόστηκε μέχρι τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού «Δικαίωμα στην Πόλη» συγκέντρωσε ποσοστό αποδοχής στις κάλπες άνω του 47%, δηλαδή ξεπερνώντας κατά 4 και πλέον μονάδες το όριο εκλογές δημάρχου με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρούμενος για το αποτέλεσμα της εκλογής του με την πρώτη, ωστόσο όλον αυτόν τον καιρό, ένα χρόνο περίπου μετά που έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου έδειχνε να το θέλει πολύ, να δουλεύει σκληρά, μεθοδικά και συστηματικά, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις με την κοινωνία που τυχόν είχε δημιουργήσει η καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το άνοιγμα του Αλέξη Καλοκαιρινού στην κοινωνία για πολλούς κρίθηκε ως ειλικρινές και η κοινωνία ανταπέδωσε, ενώ δε θα πρέπει να υποτιμάται όχι μόνο η συνολική προσφορά της οικογένειας Καλοκαιρινού αλλά και η ενασχόληση του Αλέξη Καλοκαιρινού με το κοινωνικό έργο στην πόλη εδώ και χρόνια, γεγονός που του έδιναν άνεση ακόμη και στις πιο «αδύναμες» γωνιές της πόλης. Ταυτόχρονα ο συνδυασμός του Αλέξη Καλοκαιρινού ήταν πιο πολυσυλλεκτικός και απηχούσε περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις της πόλης, έχοντας συμπεριλάβει εκφραστές όλων των κομμάτων ως υποψηφίων του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ψηφοδέλτιό του υπήρχαν υποψήφιοι με κομματική ταυτότητα τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ., όμως υπήρχαν και προσωπικότητες ισχυρές λόγω εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Η δε συνεργασία με Σισαμάκη μέσα στο καλοκαίρι και το γεγονός ότι απορρόφησε μεγάλο κομμάτι των παρατάξεων Κουράκη και Λαμπρινού αποδείχτηκε ότι του έδωσαν “αέρα”.

Φιλήθηκαν σταυρωτά Καλοκαιρινός-Καραμαλάκης

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης σε απόσταση περίπου 12% από τον Αλέξη Καλοκαιρινό δε δίστασε να του τηλεφωνήσει για συγχαρητήρια. Μάλιστα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Μιχάλης Καραμαλάκης δε δίστασε να επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του Αλέξη Καλοκαιρινού, που βρίσκεται μερικά μέτρα πιο μακριά από το δικό του στην πλατεία Ελευθερίας και δημοσίως να τον συγχαρεί, να φιληθούν σταυρωτά και να δώσουν τα χέρια μιας γόνιμης συνεργασίας την επόμενη μέρα. Εξάλλου, είναι γνωστός ο Μιχάλης Καραμαλάκης για το ήθος και τη φυσική ευγένειά του, ενώ ο κόσμος που τον εμπιστεύτηκε είναι σίγουρος ότι την επόμενη ημέρα θα σταθεί αρωγός στο έργο της νέας δημοτικής Αρχής για το καλό της πόλης που και εκείνος με αυταπάρνηση θα υπηρετούσε αν είχε εκλεγεί δήμαρχος. Η μόλις 2,5 μηνών υποψηφιότητα του Μιχάλη Καραμαλάκη δεν του έδωσε περιθώριο και χρόνο να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία και ειδικά στο αστικό τμήμα του Δήμου Ηρακλείου και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι, ενώ υπήρχε ενθουσιασμός, δεν κατάφερε να κόψει πρώτος την κορδέλα σε καμιά δημοτική ενότητα του Ηρακλείου.

Τα ποσοστά Καναβάκη-Δουλουφάκη

Από την άλλη, η Μαρία Καναβάκη παρά τα 9 χρόνια που υπηρέτησε τον Δήμο Ηρακλείου από το 2014 ως αντιδήμαρχος άλλοτε ως Παιδείας, άλλοτε στην Κοινωνική Πολιτική και την τελευταία θητεία ως Οικονομικών κινήθηκε στο όριο του 10% περίπου όσο υπολόγιζαν όλοι προεκλογικά ότι θα λάβει καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούσε ήδη ήταν τριπλοτεμαχισμένες, ενώ δεν έλαβε ποτέ και την επίσημη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη παρά το γεγονός ότι η ίδια ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Η ιδιότητα αυτή προφανώς δε λειτούργησε υπέρ της, αντιθέτως ίσως και να θεωρήθηκε από παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόρους ως κατάχρηση του αξιώματος που της είχε δοθεί. Ο Δημήτρης Δουλουφάκης κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα λαμβάνοντας 7,1%, ακολουθώντας την αυξητική τάση που κατέγραψε και το ΚΚΕ στις τελευταίες εθνικές, από το οποίο υποστηρίζεται η παράταξή του στον Δήμο, Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο δε Δημήτρης Δουλουφάκης ως προσωπικότητα είχε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην πόλη λόγω της οικογενείας του, που θεωρείται αρκετά αγαπητή, αλλά και της επαγγελματικής ενασχόλησής του.

Συγκίνηση από το ήθος του λόγου

«Ευχαριστώ τη μητέρα μου, τα παιδιά μου, τον αδερφό μου...»

Η δήλωση του Αλέξη Καλοκαιρινού αμέσως μετά την εκλογή του ήταν αυθόρμητη και συγκινητική, ενώ ήταν γεμάτη δεσμεύσεις έναντι όλων των Ηρακλειωτών μιλώντας για εμπιστοσύνη, ευθύνη, προσδοκίες, αλλά και προγραμματικό λόγο πάνω στον οποίο θα βασιστεί η ατζέντα της επόμενης ημέρας στον Δήμο Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τις Ηρακλειώτισσες και τους Ηρακλειώτες που απόψε μου ανέθεσαν την ευθύνη να διοικήσω για τα επόμενα πέντε χρόνια τον Δήμο αυτής της σπουδαίας πόλης, τον Δήμο Ηρακλείου. 

(...)

Το «Δικαίωμα στην Πόλη» παρουσίασε έναν προγραμματικό λόγο που, όπως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε απήχηση στην κοινωνία του δήμου Ηρακλείου.

Πριν από λίγο δέχτηκα το τηλεφώνημα του συνυποψηφίου μου Μιχάλη Καραμαλάκη που με συνεχάρη, και με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό του Ηρακλείου για το καλό της πόλης για το καλό του δήμου αυτού. Θέλω επίσης εκτός από το δικό του αγώνα να χαιρετίσω τον αγώνα της Μαρίας Καναβάκη και του Δημήτρη Δουλουφάκη.

(...) Θα επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα επενδύσω όλο μου το είναι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο για ένα καλύτερο Ηράκλειο.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες στο “Δικαίωμα στην Πόλη” για το υπέροχο ταξίδι που έχουμε κάνει μαζί και το οποίο προφανώς συνεχίζεται με διαφορετικούς όρους, από την επόμενη μέρα. (...) θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, τα παιδιά μου, τη Λουίζα και τον Ανδρέα, και τον αδερφό μου και τέλος την Άση» και καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους.

 

neakriti.gr  09 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα