Δημοσκοπήσεις: Ανοίγει η ψαλίδα για τη Ν.Δ- Σταθερά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

  22 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκοπήσεις: Ανοίγει η ψαλίδα για τη Ν.Δ- Σταθερά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις -της Pulse και της Metron Analysis- έρχονται να επιβεβαιώσουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει» χωρίς αντίπαλο, καθώς η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας σε πρόθεση και σε εκτίμηση ψήφου είναι εμφανής έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πρώτο σε προτίμηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να είναι σταθερά τρίτος, πίσω από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Τέσσερα κόμματα εμφανίζονται πλέον με διψήφιο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου αμφότερων των εταιρειών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος με 12%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 8,5% και η Ελληνική Λύση λαμβάνει 5%. Η Νίκη βρίσκεται στο 3% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2%. «Άλλο» δηλώνει το 2,5%, «Αποχή/Άκυρο/Λευκό» το 3,5% και «Αναποφάσιστοι» το 11%.

Στην εκτίμηση ψήφου με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, τα αντίστοιχα ποσοστά που διαμορφώνονται είναι: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 6%, Σπαρτιάτες 3,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νέα Αριστερά 2,5%, ΜέΡΑ25 2,5%.

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ σε πρόθεση και σε εκτίμηση ψήφου
Σχεδόν παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της Metron Analysis. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 30,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 3η θέση με 10,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1% και η Ελληνική Λύση με 5,9%. Η Νίκη στο 3%, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Ακολουθούν Σπαρτιάτες με 2,5%, Νέα Αριστερά με 2% και ΜέΡΑ25 με 1,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται: Νέα Δημοκρατία 38%, ΠΑΣΟΚ 14%, ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 7,2%, Νίκη 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, Σπαρτιάτες 3%, ΜέΡΑ25 2,4%, Νέα Αριστερά 2,4%.

Metron Analysis: Χωρίς αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με διαφορά καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41% στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Δεύτερος αναδεικνύεται ο «κανένας» με 31% και στην τρίτη θέση είναι οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό μόλις 5%.

Το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών εξακολουθεί να είναι η καλπάζουσα ακρίβεια, με το 69% να απαντά «πολύ» στην ερώτηση «πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών». Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για τους πολίτες.

Pulse: 47% λέει «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Στη δημοσκόπηση της Pulse, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα / μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα / μάλλον αρνητικά.

Στην ερώτηση «Λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων και το 11% δήλωσε «δεν ξέρω» ή δεν απάντησε.

Pulse: Οπαδική βία και μέτρα αντιμετώπισης
Στη δημοσκόπηση της Pulse, όσον αφορά την οπαδική βία, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, το 43% πιστεύει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις. Το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ / δεν έχω άποψη».

Pulse: Τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών
Το «καυτό» ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας αποτυπώνει δημοσκόπηση της Pulse.

Ως προς την τεκνοθεσία, σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 56%) διαφωνούν με τη νομική αναγνώριση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το 36% απαντά ότι το βλέπει θετικά.<p>Πηγή: <a target="_blank" 

 

  22 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα