Δημοσκοπήσεις: Κυρίαρχοι ΝΔ και Μητσοτάκης, «χαμηλές πτήσεις» για ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη

  29 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκοπήσεις: Κυρίαρχοι ΝΔ και Μητσοτάκης, «χαμηλές πτήσεις» για ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Alco, της Pulse και της Metron Analysis, επιβεβαιώνουν την πλήρη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και, ταυτόχρονα, τα «αναιμικά» οφέλη της ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Και οι τρεις πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης (οι δύο διεξήχθησαν μετά την εκλογή Κασσελάκη στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τρίτη λίγο πριν και αμέσως μετά τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν τρία κοινά συμπεράσματα:

«Αντέχουν» Μητσοτάκης και ΝΔ, παρά τις κρίσεις και τη δυσαρέσκεια
Πρώτον, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ «αντέχει», παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που αντιμετώπισαν στο πρώτο τρίμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Τόσο ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, όσο και η κυβέρνηση, που διατηρεί την υπεροχή της, καταδεικνύουν ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει κατά το μάλλον ίδιο με εκείνο των εθνικών εκλογών: Η κυβέρνηση ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν έχουν αντίπαλο, προσώρας τουλάχιστον. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποστεί φθορά, το αντίθετο μάλιστα, αν δει κανείς την αντίδραση του κόσμου, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel από τον κρατικό μηχανισμό.

Αλλά η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι το σκηνικό δεν αλλάζει, καθώς δεν διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στη μέτρηση της Pulse, παρότι εκφράζουν παράπονα για την κυβέρνηση, ζητούν να προσπαθήσει περισσότερο.

Ανύπαρκτα τα δημοσκοπικά οφέλη για ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη
Δεύτερον, η κοινή γνώμη, στο σύνολό της, δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο ενθουσιασμό και προσδοκία την εκλογή Κασσελάκη, όσο τα 134.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες. Έτσι τα δημοσκοπικά οφέλη είναι ανύπαρκτα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάνει ποσοστά είτε ανεβαίνει κατά 1,5-2 μονάδες. Όταν ωστόσο η κυβέρνηση -με τόσες κρίσεις- κατορθώνει να αντέχει με απώλειες 2 μονάδων, πόρρω απέχει από το να μιλήσει κανείς για δείγματα «ανατροπής».


Έξι στους δέκα προβλέπουν διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτον, το ανησυχητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σχεδόν 6 στους 10 (ακόμη και στους ψηφοφόρους του κόμματος) πιστεύουν ότι είναι ορατή η διάσπαση (Pulse), καθώς και ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χειρότερη με Κασσελάκη (Alco).

«Χαμηλών πτήσεων» η εικόνα Κασσελάκη
Τέταρτον, η εικόνα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλών πτήσεων, παρά τις προσδοκίες που υπήρξαν στην Κουμουνδούρου. Φυσικά είναι πολύ νωρίς, καθώς έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από την εκλογή του ως προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι, παρότι φρεσκοεκλεγμένος, κατατάσσεται πέμπτος σε δημοφιλία, πίσω και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (στη μέτρηση της Metron), και τρίτος (σε εκείνη της Pulse) είναι ενδεικτικό. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς και την ενδιαφέρουσα παράμετρο της σύγκρισης με τους άλλους νεοεκλεγμένους ηγέτες κομμάτων:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ το 2016 είχε 58% δημοτικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας (το 2008) ήταν στο 65%, ο Νίκος Ανδρουλάκης (Δεκέμβριος 2021) συγκέντρωνε 55% θετικές γνώμες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης είναι μόλις στο 31%.

«Στρίψε τον ΣΥΡΙΖΑ Κεντροαριστερά» λένε στον Κασσελάκη
Τέλος, ενδιαφέρον εύρημα (Alco) για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης του ζητά να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά (ποσοστό 56%) έναντι μόλις 23% που θέλει να στρίψει το τιμόνι πιο αριστερά. Κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στη βούληση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν Κασσελάκη αντί Αχτσιόγλου.

Δημοσκόπηση Pulse: Με 38% κυρίαρχη η ΝΔ -«Υπάρχει θέμα διάσπασης» λένε 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ έχει διαφορά 19 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (38%, έναντι μόλις 19%) στην εκτίμηση ψήφου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος.

Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες -τόσο στο γενικό κοινό όσο και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διάσπασης του κόμματος.


Pulse: Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην πρώτη θέση στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τρίτος με 28% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές. Τέταρτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28% θετικές γνώμες και 59% αρνητικές.

Εξάλλου, το 39% πιστεύει ότι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε χειρότερα με την εκλογή Κασσελάκη, έναντι 29 που εκτιμά το αντίθετο.

Δημοσκόπηση Metron: Στο 19,6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη: Στις 16 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (29,7% έναντι 13,7%) και εκτινάσσεται στο 19,6% στην εκτίμηση ψήφου (ΝΔ 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%).

Στα αξιοσημείωτα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ με 12,5% (από 11,8%), το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 9,5% (από 7,7%) με ισχυρή συσπείρωση και εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Metron: Δημοτικότητες αρχηγών
Τα νέα για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι χαρμόσυνα στην εν λόγω μέτρηση ούτε στο (θεωρητικά) «δυνατό του» χαρτί, τη δημοφιλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από 4 χρόνια στην πρωθυπουργία, είναι πρώτος με 45% θετικές γνώμες, έναντι 53% αρνητικών, και ο κ. Κασσελάκης μόλις πέμπτος με 54% αρνητικές-31% θετικές ψήφους πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημοσκόπηση Alco: Στο 32,3% η ΝΔ, 15,3% ο ΣΥΡΙΖΑ -Χειρότερη η εικόνα μετά τον Κασσελάκη, λέει το 40%
Στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Alco: Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,8% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 5% και οι «Σπαρτιάτες» με 4,5%.


Alco: Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη
Στην έρευνα της Alco οι πολίτες κλήθηκαν, επίσης, να απαντήσουν στο ερώτημα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη.

Το 40% απαντά ότι είναι χειρότερη, το 17% «το ίδιο κακή» (σύνολο 57% ή 6 στους 10). «Καλύτερη» απαντά το 14%, ενώ το 12% απαντά «το ίδιο καλή» (σύνολο 26%) στο γενικό κοινό.

Στο ίδιο ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% απαντά ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το ίδιο καλή αποκρίνεται το 29%, χειρότερη λέει το 23%, το ίδιο κακή μόλις το 2%. Δεν απάντησε το 9%.

Alco: Προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο Στ. Κασσελάκης
Ως προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό κοινό στην πλειοψηφία του ζητά να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%. Προς τα αριστερά ζητά το 23%, την ίδια πολιτική λέει το 9%.

 

  29 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα