Δημοσκοπήσεις: Το πολιτικό τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών

  22 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκοπήσεις: Το πολιτικό τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών

Απανωτά είναι τα μηνύματα των πολιτών στην κυβέρνηση με φόντο τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρά τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού περί ανάπτυξης στη χώρα, η ακρίβεια συνεχίζει να είναι το βασικό πρόβλημα για τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των ανατιμήσεων, με την κυβέρνηση να είναι σε ρόλο παρατηρητή.

Κοινή διαπίστωση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ότι οι πολίτες «γονατίζουν» από την ακρίβεια καθώς σε πολλές περιπτώσεις, η μέση οικογένεια δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα βασικά.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ως νούμερο ένα πρόβλημα την ακρίβεια, ενώ ακολουθούν η Οικονομία/Ανάπτυξη με 31,3% και ακολουθεί η εγκληματικότητα.

Πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν ηχηρά καμπανάκια για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων τάσσεται υπέρ των αγροτών καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών και ο φόβος του… κανενός για το Μαξίμου

Μπορεί η ΝΔ να συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο φαίνεται πως έχει συνεχώς πτωτική πορεία.

Στην εκτίμηση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών η ΝΔ συγκεντρώνει 34,3%, το ΠΑΣΟΚ 14,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,5% ενώ το ΚΚΕ «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό φτάνοντας στο 9,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 3,7%, η Νίκη 3,8%, η Νέα Αριστερά 3,3% και οι Σπαρτιάτες 2,7%.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36,9% και ακολουθεί από κοντά ο… κανένας με 29,4%.

Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν αντίστοιχα 7,2 και 6,4% αντίστοιχα.

Και στη δημοσκόπηση της GPO, το φάντασμα του… Κανενός χτυπά την πόρτα του Μαξίμου.

Στη γνωστή ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα, καταγράφεται διαδοχικά, βάσει των στοιχείων της GPΟ, σταθερά πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Ιούνη του 2023. Ωστόσο, καταγράφεται και μια αυξανόμενη τάση στην απάντηση «Κανένας» που έχει σταθερά τη δεύτερη θέση – μετά έρχονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Συνδυαστικά με την τάση απομείωσης της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού, αυξάνεται αισθητά ο Κανένας ως αντίπαλός του. Μαζί με αυτό παρατηρείται και κάτι ακόμη που προκαλεί πονοκέφαλο στους κυβερνώντες. Ενα μέρος των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023 δείχνουν να μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ».

Χάνει συνεχώς δυνάμεις η ΝΔ

Αντίστοιχη η εικόνα στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το politic.gr.

Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη, η εικόνα και σε αυτή την δημοσκόπηση που αφορά στις ευρωεκλογές είναι ενδεικτική.

Η Νέα Δημοκρατία υπερέχει (26,6%) αν και καταγράφει συνεχόμενη πτώση στις δύο τελευταίες έρευνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (12,2%) καταφέρνει να πάρει «αέρα» μίας μονάδας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (11%), καθώς στην προηγούμενη έρευνα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέγραφαν ίδιο ποσοστό (12,2%).

Στα υπόλοιπα κόμματα, τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση (7,8%) ενώ το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική πτώση στο 7,1% (από 9,3%). Στην έκτη θέση ισοψηφούν η Νίκη και η Νέα Αριστερά, η οποία από το 3,5% σκαρφαλώνει στο 4,4%.

Ο πολιτικός χρόνος

Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές, την επόμενη δηλαδή μεγάλη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μικρός.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν σημάδια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο ουδείς γνωρίζει που θα εξελιχθεί το πολιτικό τοπίο. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει μία ανοιχτή κόντρα μεταξύ «στρατοπέδων» μετά και το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου.

Σήμερα άλλωστε ξεκινά το Συνέδριο όπου αναμένεται να υπάρξει ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» για την πορεία του κόμματος ενόψει της ευρωκάλπης.

Στη Νέα Αριστερά μένει να φανεί εάν η προσθήκη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, θα δώσε νέα δυναμική στο κόμμα.

Στο ΠΑΣΟΚ στόχος του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του στο MEGA, είναι να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην κυβέρνηση.

 

  22 February, 2024 ΑΡΘΡΑ