Δημοσκόπηση-Ευρωεκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ - Μάχη για τη δεύτερη θέση

  05 March, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Δημοσκόπηση-Ευρωεκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ - Μάχη για τη δεύτερη θέση

Το ισχυρό προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη, τις αντιστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ελαφρά κάμψη του ΠΑΣΟΚ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσσιώνη, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έχει 17,5 μονάδες διαφορά, ενώ γίνεται μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση.


Παράλληλα, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν τις εξελίξεις στο κόμμα, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο.

Pulse: Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών
Αναλυτικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% (από 30,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ από 11,5% ανεβαίνει στο 12%, ποσοστό που έχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 7,5%, η Λύση έπεται με 7%, ενώ η γκρίζα ζώνη είναι στο 16%.


Pulse: Η μάχη της δεύτερης θέσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Στη μάχη της δεύτερης θέσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φρενάρει την κάθοδό του, από το 17% του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ ενισχύεται και κατά μισή μονάδα μετά το επεισοδιακό συνέδριό του.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει κάμψη (αν και βρίσκεται πάνω από το 10,5% που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2023).


Pulse: Πρόθεση με αναγωγή
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή (Σενάριο κατανομής αναποφάσιστων), η ΝΔ κυριαρχεί με ποσοστό 35,5% και διαφορά 21,5 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στο 14%.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα (από 13,5% στο 14%), την οποία χάνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5% και η Νίκη με 4%. Από 3% έχουν Σπαρτιάτες, Πλεύση και -για πρώτη φορά- η Νέα Αριστερά.


Pulse: Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι για μια ακόμη φορά σαρωτικά πρώτος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 34%, έναντι 10% του Στέφανου Κασσελάκη και 8% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

 

Pulse: Εντυπωσιακό ποσοστό πρόθεσης συμμετοχής στις ευρωεκλογές
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σε σχέση με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Το 69% όσων δηλώνουν πρόθεση ψήφου, απαντούν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ενώ το 17% «μάλλον ναι» (σύνολο 86%).

 

Pulse για μη κρατικά ΑΕΙ
Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, έστω και με κάποιες αλλαγές, ενώ το 42% εκτιμά ότι κινείται στη λάθος κατεύθυνση.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 91% των ψηφοφόρων ΝΔ δηλώνουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (εκ των οποίων το 39% θεωρεί ότι χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ είναι στο 63%, δείχνοντας ότι η γραμμή του κόμματος να μην το ψηφίσει μάλλον δεν ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του.


Pulse: Το 53% διαφωνεί με τις φοιτητικές καταλήψεις
Το 53% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, έναντι 21% που απαντούν ότι συμφωνούν και 19% που μάλλον συμφωνούν.

 

Pulse για το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σύνολο του δείγματος, το 37% πιστεύει ότι ο Στ. Κασσελάκης βγαίνει αποδυναμωμένος, το 34% στα ίδια, το 17% ενισχυμένος.

Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, το 58% εκτιμά ότι ο κ. Κασσελάκης βγήκε ενισχυμένος, έναντι του 26% που απαντά το αντίθετο.


Στο ίδιο ερώτημα, για τον Αλέξη Τσίπρα, το σύνολο των ψηφοφόρων εκτιμά σε ποσοστό 48% ότι βγήκε αποδυναμωμένος και μόλις το 7% ενισχυμένος.

Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, το 30% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε αποδυναμωμένος, το 19% ενισχυμένος, το 41% τα ίδια.

 

Συνολικά στο ισοζύγιο, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο (56%), ο Τσίπρας ακολουθεί με 48% και ο Κασσελάκης με 37%.

Δείτε εδώ αναλυτικά

 

  05 March, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα