Δημοσκόπηση: Η άποψη των πολιτών για τον κορονοϊό

  17 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Η άποψη των πολιτών για τον κορονοϊό

Τι ποσοστό πιστεύει ότι δεν υπάρχει – Πώς κρίνονται τα κυβερνητικά μέτρα

Με… double score έναντι του Αλέξη Τσίπρα προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ερώτημα για τον καλύτερο πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του Alpha.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 53% και ο Αλέξης Τσίπρας 23,3%, ενώ ψήφο υπέρ του νυν πρωθυπουργού δίνει και ένα ποσοστό 14,7% όσων δηλώσουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.   

Συγκεκριμένα, το 56,7% πιστεύει ότι αν εξακολουθούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα «τα πράγματα στην χώρα μας θα ήταν χειρότερα». Μάλιστα, το 17,5% θεωρεί ότι θα ήταν περίπου τα ίδια και το 15,1% καλύτερα από τώρα. 

Δύο στους δέκα υποτιμούν τον κορονοϊό

Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες (78,3%) πιστεύουν ότι ο κοροναϊός υπάρχει και είναι επικίνδυνος αν δεν παίρνουμε μέτρα.

Πολύ λιγότεροι είναι όσοι θεωρούν ότι ο ιός υπάρχει αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος από μία απλή γρίπη (18,7%), ενώ ελάχιστοι (2,1%) είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο νέος κοροναϊός δεν υπάρχει (2,1%).   

Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown για 15 ημέρες, με το 49,4% να δηλώνει ότι (σίγουρα ή μάλλον) διαφωνεί με μία τέτοια εξέλιξη και το 47,1% (σίγουρα ή μάλλον) να συμφωνεί. 

Στήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Προς το παρόν, πάντως, δύο στους τρεις πολίτες (69,5%) αξιολογούν θετικά ή μάλλον θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Την αντίθετη άποψη διατυπώνει το 29,2%. 

Θετικά αξιολογεί η πλειοψηφία (55,4%) και τα έως τώρα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία και την απασχόληση, το 30,1% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν αυτά τα μέτρα και το 48,4% τα θεωρεί μη ρεαλιστικά. 

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το ερώτημα για τις καταλήψεις στα σχολεία, τις οποίες υποστηρίζει μόνο το 23% ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (70,2%) θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσουν.   

Αξιολόγηση υπουργών

Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση των υπουργών, στην πρώτη θέση της προτίμησης βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας, ενώ ακολουθούν οι Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από την άλλη πλευρά, στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Νότης Μηταράκης.

 

  17 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ