Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα της Ν.Δ στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

  19 October, 2021 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα της Ν.Δ στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Με σταθερά διψήφιο ποσοστό της τάξης του 10,1% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία γίνεται διακομματικά αποδεκτή, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ALCO που παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία κερδίζει μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και καταγράφει ποσοστό 35%. Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει 1,1%, συγκεντρώνοντας 24,9%.

Τρίτο παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,4%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει εκ νέου το ΜέΡΑ25, που καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς 37% απαντά ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο, ενώ 24% λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες πολίτες (64%) κρίνουν θετικά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ αρνητική άποψη έχει μόλις το 24% των ερωτηθέντων.

Επίσης, κατά 62% οι πολίτες θεωρούν ότι η Γαλλία, εφόσον χρειαστεί, θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση, 40% απαντά «σίγουρα ναι», ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον όχι».

Πάνω από τους μισούς πολίτες (ποσοστό 55%) κρίνουν αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, το εύρημα της Alco ότι ενώ ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καταψηφίσει στη Βουλή.

Πάντως, το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική, εν αντιθέσει με το 33%, που λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι, καθώς το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο, ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Στη δημοσκόπηση της ALCO καταγράφεται, παράλληλα, η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, 68% απαντά «δύσκολα», 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει» και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Επιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει «σωστά και επαρκή».

 

  19 October, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα