Δημοσκόπηση: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ

  06 December, 2022 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Action 24, το νέο πρόγραμμα του οποίου έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα (5/12).

Ενδιαφέροντα στοιχεία της μέτρησης της Rass είναι, μεταξύ άλλων, ότι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σχεδόν σταθερή, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό που φτάνει το 13,8%, ότι το ΚΚΕ δείχνει να παίρνει πάνω από 6% (συγκεκριμένα 6,2%), αλλά και ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν, θα είχαμε εξακομματική Βουλή, καθώς και το ΜέΡΑ25 λαμβάνει πάνω από 3% (3,3% συγκεκριμένα). Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,1%.

Δημοσκόπηση RASS για Action 24: Η πρόθεση ψήφου

ΝΔ 31,3%
ΣΥΡΙΖΑ 23,5%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,8%
ΚΚΕ 6,2%
Ελληνική Λύση 3,8%
ΜέΡΑ25 3,3%
Έλληνες για την πατρίδα 2,1%
Άλλα κόμματα 4,1%
Άκυρο - Λευκό 2,8%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 9,1%

Επίσης, μεγάλη είναι η διαφορά της ΝΔ στην παράσταση νίκης σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές σε ποσοστό 75,1%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει 14,5%.

Δημοσκόπηση RASS: Ακρίβεια και ανατιμήσεις ανησυχούν τους πολίτες

Επίσης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πανελλαδική έρευνα, έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για το οικονομικό τους μέλλον (79,3%) και παρά το γεγονός ότι τους απασχολεί η ακρίβεια, θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας (57,3%) και κατά δεύτερο λόγο ευθύνη της κυβέρνησης (41,7%).

Ακόμη, δεν θεωρούν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» σε αυτή τη φάση έχει αποδώσει (μάλλον δεν έχει αποδώσει - δεν έχει αποδώσει: 69,4%).

«Στο μέτρο που πρέπει» εκτιμούν σχεδόν οι μισοί πολίτες (48,6%) ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Rass: Πιο ασφαλείς με Μητσοτάκη παρά με Τσίπρα αν έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία δηλώνουν πως αισθάνονται πιο ασφαλείς με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 51,7%, σε σχέση μόλις με το 11,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, οι πολίτες θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (47,9%), σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (20,6%). Μάλιστα, η απάντηση «Κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 30,1%.

Δημοτικότητα αρχηγών: Μπροστά ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο Ανδρουλάκης

Όσον αφορά το θετικό ισοζύγιο δημοτικότητας, σε αυτό στην κορυφή βρίσκεται ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης -είναι οι δύο αρχηγοί με θετικό πρόσημο. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσπερνά τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κατά 1,8% προβάδισμα στις θετικές γνώμες, ωστόσο συγκεντρώνει πολύ περισσότερες αρνητικές σε σχέση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.

 

  06 December, 2022 ΑΡΘΡΑ