Δημοσκόπηση: Θα επηρεάσει το δυστύχημα την ψήφο των πολιτών;

  15 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση: Θα επηρεάσει το δυστύχημα την ψήφο των πολιτών;

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του OPEN, η οποία διεξήχθη στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και με φόντο τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την απόδοση ευθυνών αναφορικά με το δυστύχημα.

 Πέρα λοιπόν από την πρόθεση ψήφου, η οποία δείχνει τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους, η έρευνα έχει μια σειρά από δείκτες που αποτυπώνουν το κλίμα στην κοινωνία για το δυστύχημα κι ενώ οι εκλογές 2023 πλησιάζουν.

Δημοσκόπηση OPEN: Ποιος φταίει για το δυστύχημα των Τεμπών

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες φαίνεται να αποδίδουν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα, τόσο στην παρούσα, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η εκδοχή του ανθρώπινου λάθους δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ερώτηση για το ποιος φταίει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το 46,8% απαντά πως φταίνε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, το 13% πως φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% πως φταίει ο σταθμάρχης, το 8,5% πως φταίει το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, το 5,6% πως φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως, το 5,3% πως φταίει ο ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 3,6% απαντά πως φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων  και το 2,5% πως φταίει η Hellenic Train 2,5%.

Αντίστοιχα δε, η πλειοψηφία δεν φαίνεται να πείθεται πως η επιτροπή διερεύνησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για το δυστύχημα: Το 64,1% απαντά πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το δυστύχημα σίγουρα ή μάλλον δεν θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, ενώ το 27,3% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα θα ρίξει φως στα αίτια.

Tο δυστύχημα θα επηρεάσει και την ψήφο των πολιτών;

 Θα επηρεάσει όμως το δυστύχημα τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές 2023; Το 55,6% απαντά πως το θέμα των Τεμπών θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τον τρόπο που θα ψηφίσει στις εκλογές 2023, ενώ το 40,4% απαντά πως η τραγωδία θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου τον τρόπο που θα ψηφίσει.

Πώς αξιολογούν τη στάση της κυβέρνησης και του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε για το δυστύχημα, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Το 54,9% αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ το 34,5% θετικά και μάλλον θετικά.

Πώς αξιολογούν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Το 30,1% αξιολογεί θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το δυστύχημα ενώ το 51,7% την αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά.

Η πρόθεση ψήφου και τα υπόλοιπα στοιχεία

 Κατά τα άλλα, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες - στα όρια του στατιστικού λάθους δηλαδή- και διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 27,4% από 30,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% από 24,3%
ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
ΚΚΕ 5,1% από 5%
Ελληνική Λύση 4,5% από 4,4%
ΜέΡΑ25 3,9% από 2,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος στο 17,4%

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται σε 3,2 μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,2%
ΠΑΣΟΚ: 10%
ΚΚΕ: 5,7%
Ελληνική Λύση 5%
ΜέΡΑ25 4,3%
Έλληνες 4,4%.
Αναποφάσιστοι: 8,4%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. Κανένας από τους 2 απαντά το 28,8%.

 

  15 March, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα