Διατροφή: Η συνταγή της… μακροζωίας «κρύβεται» στα απαγορευτικά 5 «π»

  27 March, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Διατροφή: Η συνταγή της… μακροζωίας «κρύβεται» στα απαγορευτικά 5 «π»

Θέλει να ζήσει ως τα 130 και λέει πως έχει βρει το «μυστικό» της μακροζωίας στη… διατροφή, η οποία όμως δεν είναι ότι επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη διατροφή, αλλά στην αποφυγή των πέντε «π». Τι σημαίνει αυτό;

Ο λόγος για τον Ιταλοαμερικανό επιστήμονα Valter D. Longo, είναι επικεφαλής του USC Longevity Institute στην Καλιφόρνια, που ερευνά τη βιολογία της γήρανσης και των κυττάρων. Σε ένα άρθρο τους στους New York Times, ο Longo εκφράζει την επιθυμία να ζήσει μέχρι τα 120 έως 130 χρόνια σε καλή υγεία και λέεει πως η παραδοσιακή ιταλική ζωή, που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή και την κοινωνική δραστηριότητα, θεωρείται ιδανικό πρότυπο για μακροζωία. Μάλιστα, η Σαρδηνία ξεχωρίζει ως περιοχή με ανθρώπους που ζουν υγιείς για πολλά χρόνια.

Ποια είναι λοιπόν τα πέντε απαγορευτικά «π», που πρέπει να τα βγάλουμε από τη διατροφή μας αν θέλουμε να κερδίσουμε την πολυπόθητη μακροζωία;

Ο Longo, ως Ιταλός και συγγραφέας του The Longevity Diet, είναι υποστηρικτής της μεσογειακής διατροφής, όπως υποστηρίζει όμως «σχεδόν κανείς στην Ιταλία δεν την ακολουθεί». Η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με την παχυσαρκία εξαιτίας αυτών που ο Longo αποκαλεί τα «δηλητηριώδη πέντε «π»: πίτσα, πάστα (ζυμαρικά), πρωτεΐνη, πατάτες και πανέ (δηλαδή ψωμί)».

Ο Longo φοβάται ότι αν και οι Ιταλοί μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, τα χρόνια που θα ζήσουν δεν θα είναι με υγεία, εάν αυτό το μοτίβο συνεχίσει να κυριαρχεί.

Οι συνταγές της… μακροζωίας

Πώς θα αντιστραφεί αυτό; Ο Longo προτείνει και πάλι τη μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από φυτικά τρόφιμα και ξηρούς καρπούς. Στον ιστότοπό του έχει τις δικές του συνταγές για μακροζωία, οι οποίες περιλαμβάνουν γλυκόξινες σαρδέλες, γεμιστές αγκινάρες, λαχανοντολμάδες και κρεμμύδια σε σάλτσα καρυδιού.

Υπερασπίζεται επίσης μια άλλη σχετικά νέα ιδέα στον χώρο, γνωστή ως «ψεύτικη νηστεία» ή «μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία». Αυτό αναφέρεται στον περιορισμό της πρόσληψης τροφής, η οποία υποτίθεται ότι βοηθά το σώμα να αποκομίσει τα οφέλη της νηστείας χωρίς την πλήρη αποχή από το φαγητό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Longo, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και υψηλή σε λιπαρά οξέα. «Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Fasting Mimicking Diet επιτρέπει στο σώμα να παραμένει σε κατάσταση νηστείας, η οποία ενεργοποιεί ένα σύνολο προστατευτικών μέτρων που έχει αναπτύξει το σώμα», αναφέρει ο ιστότοπός του. «Αυτό επιτρέπει στο σώμα να βελτιστοποιεί την απόδοσή του, να αναζωογονεί τα κύτταρα του και να ευδοκιμεί κάτω από απαιτητικές συνθήκες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Τέλος, η έρευνα έχει βρει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα στη διαλείπουσα νηστεία, αλλά η συνεχιζόμενη δημοτικότητά της καταδεικνύει που μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι με την ελπίδα να παρατείνουν τη ζωή τους.

 

  27 March, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα