Δικάζονται οι «4» για τα χιλιάδες χασισόδεντρα στο θερμοκήπιο

mesaralive.gr  12 April, 2019 ΑΡΘΡΑ
Δικάζονται οι «4» για τα χιλιάδες χασισόδεντρα στο θερμοκήπιο

Έφτασε η ώρα της… δίκης για τους τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο για τα χιλιάδες δενδρύλλια χασίς που καλλιεργούσαν σε θερμοκήπιο στην περιοχή της Γρα Λυγιάς στην Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίας» η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης την προσεχή Δευτέρα.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 45, 46, 52 και 55 χρόνων οι οποίοι φέρουν ποινικές διώξεις – σε βαθμό κακουργήματος – για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και έχουν προφυλακιστεί.

 Σύμφωνα με την «Πατρίς», οι δύο Ρεθυμνιώτες κατείχαν το know how, δηλαδή την τεχνογνωσία, και οι δύο Ιεραπετρίτες είχαν τους χώρους. Και επειδή με τις τομάτες και τα κολοκύθια το χρήμα δεν ρέει, οι δύο τελευταίοι φέρονται να είπαν το μεγάλο «ναι» και μπήκαν στο κόλπο.

Ο ένας εκ των δύο Ιεραπετριτών προανακριτικά φέρεται να παραδέχτηκε ότι τον προσέγγισαν οι δύο Ρεθυμνιώτες για τη συγκεκριμένη δουλειά και τελικά κατάφεραν να τον πείσουν, καθώς ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, ήταν κατεστραμμένος οικονομικά και καταχρεωμένος στις τράπεζες. Έτσι πέρασε τη διαχωριστική κόκκινη γραμμή και μπήκε στις… εναλλακτικές καλλιέργειες.

Την υπόθεση άρχισε να δουλεύει μήνες πριν το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η διασύνδεση Ιεράπετρας-Ρεθύμνου ήρθε στην πορεία οπότε και οι αστυνομικοί της υπηρεσίας άρχισαν να συνθέτουν το παζλ και να τοποθετούν τα πρόσωπα στο κάδρο της έρευνας.

Υπήρξε παρακολούθηση τηλεφώνων, όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, αφού οι εμπλεκόμενοι συνομιλούσαν με το «σταγονόμετρο» μεταξύ τους και πάντα για τα στοιχειώδη. «Ήταν πολύ προσεκτικοί. Ακόμα και όταν συνελήφθησαν τα τηλέφωνά τους βρέθηκαν κλειστά και οι μπαταρίες τους βγαλμένες» ανέφερε αστυνομική πηγή.

Η ομάδα των τεσσάρων λειτουργούσε σαν ένα κλειστό λόμπι. «Τη δουλειά θα την έκαναν μόνοι τους, χωρίς την εμπλοκή άλλων ή εργατών. Δεν ήθελαν να ανοίξουν τον κύκλο υπό τον κίνδυνο διαρροών».

Αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προλάβει να πάρουν την πρώτη «σοδειά» και περίμεναν να ωριμάσει η δεύτερη παρτίδα.

Εξέταζαν αυτήν την εκδοχή επειδή σε έρευνα που ακολούθησε σε χώρο ιδιοκτησίας του ενός Ρεθυμνιώτη βρέθηκαν 22 κιλά χασίς. Βρέθηκε επίσης μία υδροπονική καλλιέργεια με 133 δενδρύλλια, τα οποία όμως ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης είχαν αναλάβει να επιτηρούν διακριτικά τον χώρο του θερμοκηπίου παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα σημεία κάλυψης.

Ένα τηλεφώνημα συνεννόησης για επικείμενη συνάντηση ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αστυνομικών. Πράγματι, οι δύο Ρεθυμνιώτες έφθασαν στην Ιεράπετρα. Πάρκαραν το αυτοκίνητό τους και παρελήφθησαν από τον έναν Ιεραπετρίτη για να μεταβούν στον χώρο του θερμοκηπίου.

Αυτή ήταν και η «χρυσή» ευκαιρία που αναζητούσαν διακαώς οι αστυνομικοί. Τους κύκλωσαν, τους αιφνιδίασαν και τους συνέλαβαν. Ο έτερος Ιεραπετρίτης συνελήφθη σε καφενείο στην περιοχή της Γρα Λυγιάς.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο θερμοκήπιο οι αστυνομικοί βρήκαν ένα καλάσνικοφ.

 

mesaralive.gr  12 April, 2019 ΑΡΘΡΑ