Διπλασιάζονται τα επιδόματα ρεύματος και θέρμανσης

  08 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Διπλασιάζονται τα επιδόματα ρεύματος και θέρμανσης

«Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι πέρα από κάθε λογική», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν τις ανακοινώσεις (στις 11 το πρωί) για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, «όπου τα 20 ευρώ ανα κιλοβατώρα φτάνει τα 100 ευρώ, δηλ. πενταπλασιάστηκε» και πρόσθεσε: «Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε για αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά».

Διπλασιασμός

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περιλμβάνουν, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, τριπλό δίχτυ προστασίας της τσέπης των καταναλωτών.

Κινούνται σε τρεις άξονες, με το συνολικό ποσό να κινείται στη ζώνη του μισού δισεκατομμυρίου. Πολλαπλάσιο θα είναι το όφελος για τα νοικοκυριά καθώς στις παρεμβάσεις προστίθεται οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

Το πρόσθετο ενεργειακό πακέτο “κλείδωσε” κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικές διεργασίες των τελευταίων ημερών είχαν στόχο την διεύρυνση των δικαιούχων ειδικά στο επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών   Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αναφερθούν στις  λεπτομέρειες των νέων μέτρων συμπεριλαμβανομένων των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ από τον Οκτώβριο και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά και διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις. Επίσης, η ΔΕΗ θα αυξήσει την έκπτωση έως τις 600 kWh κατά 35% έως 42% (από 30% σήμερα), ενώ η ΔΕΠΑ θα δώσει έκπτωση 25%. 

Σκρέκας: Θα καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, στην ΕΡΤ, με τα μέτρα αυτά θα καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες στα νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι 8 στα 10 νοικοκυριά θα δουν αυξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2 -3 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι πέρα από κάθε λογική και εδικά με την τιμή του φυσικού αερίου, όπου τα 20 ευρώ ανα κιλοβατώρα φτάνει τα 100 ευρώ, δηλ. πενταπλασιάστηκε και πρόσθεσε: Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε για αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά.

Το μεγαλύτερο κονδύλι του νοικοκυριού πάει στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ρεύμα, σχολίασε ο υπουργός γι’ αυτό και θα γίνει απευθείας επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, Φυσικό Αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ..

Οσον αφορά τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ανέφερε πως υπάρχει η εντύπωση ότι μειώνοντας τον ειδικό φόρο, αυτό περνάει στη τελική τιμή. Δεν ισχύει πάντα γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια και απορροφάται από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Για την πράσινη ενέργεια είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φωνές λαϊκισμού ότι για όλη αυτή την ακρίβεια φταίει η στρατηγική της Ευρώπης για την “πράσινη” μετάβαση.

Τριπλό δίχτυ προστασίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός κορμός του πακέτου είναι:

η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στο ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ και

ταυτόχρονα ο διπλασιασμός του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα) σε 160 – 200 εκατ. ευρώ.

οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

Το σχέδιο της προστασίας των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών είναι δύο “επιπέδων”. Πέραν του διευρυμένου ενεργειακού πακέτου, που περιλαμβάνει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το κόστος θέρμανσης, προαναγγέλλεται επίσης η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης παρέμβασης.

Αύξηση των δικαιούχων

Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μείωσης 20% με 30% που κατέγραψαν τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας φέτος ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των 120.000 νοικοκυριών που κατανάλωναν φυσικό αέριο και έλαβαν πέρσι επίδομα θέρμανσης.

Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος όμως και ο αριθμός των δικαιούχων που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων με ιδιαίτερη έμφαση στη προσαύξηση που θα δοθεί για τα παιδιά καθώς δεν αποκλείεται το ύψος της να διπλασιαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της προσαύξησης για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιδότηση θα δικαιούνται, όπως και πέρυσι, και οι καταναλωτές που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

 

  08 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα