Δίπλες γιορτινές

gastronomos.gr  05 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δίπλες γιορτινές

Τυπικά γλυκίσματα της πελοποννησιακής ζαχαροπλαστικής, ιδιαίτερα της Μάνης και της Καλαμάτας, αλλά και κάποιων νησιών του Αιγαίου, καθώς επίσης και της Κρήτης, γνωστότερα εκεί ως αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα, οι δίπλες είναι ταυτισμένες με τα Χριστούγεννα. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός είναι γλυκά με μέλι και καρύδια, επομένως καθαρά γιορτινά, και αφετέρου το σχήμα τους παραπέμπει στα σπάργανα, τις φασκιές του Χριστού. Είναι από τα πιο μαστόρικα γλυκίσματα. Η ζύμη πρέπει να μη μυρίζει «αυγουλίλα», να ανοιχτεί σε ένα λεπτότατο φύλλο, το τηγάνισμα να γίνει ταχύτατα: μια λεπτή λωρίδα φύλλου βυθίζεται σε καυτό ελαιόλαδο και αμέσως διπλώνεται σε ρολό ή φακελάκι με δύο πιρούνια, πριν προλάβει να κοκαλώσει στο λάδι. Το μέλωμά τους πρέπει να γίνει με καλό μέλι και με τρόπο ώστε να μη λασπώσουν και χάσουν την υπέροχα τραγανή υφή τους.

1 ώρα προετοιμασία
30' τηγάνισμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 30

Για τη ζύμη

 1 κιλό αλεύρι σκληρό περίπου
 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για τη ζύμη + επιπλέον για το τηγάνισμα
 40 ml τσικουδιά
 ο χυμός από 1 λεμόνι
 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σιρόπι

 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Για το πασπάλισμα

 μπόλικο σουσάμι
 κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τις δίπλες, ξεκινάμε με τη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό).
Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη-βέργα ή καλύτερα στη μηχανή ζυμαρικών (αν έχουμε) σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1-2 χλστ.
Κόβουμε κάθε φύλλο με τη ρόδα (ή, αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε μαχαίρι) σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου 10 x 12 εκ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει σε ύψος το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με δύο πιρούνια βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο καυτό λάδι. Καθώς τηγανίζεται, το διπλώνουμε με τα πιρούνια ώστε να σχηματίσουμε ένα ρολό (μια φλογέρα).
Τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει, αλλά να μη ροδίσει έντονα.
Βγάζουμε και αφήνουμε τη φλογέρα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε.

Βουτάμε ένα ένα τα κρύα πια ξεροτήγανα στο ζεστό σιρόπι και τα γυρίζουμε μέχρι να σιροπιαστούν καλά.
Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.

 

gastronomos.gr  05 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα