Δίπλωμα οδήγησης: Πότε πρέπει να αντικατασταθεί και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο

  03 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Δίπλωμα οδήγησης: Πότε πρέπει να αντικατασταθεί και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο

“Τσουχτερό” πρόστιμο ύψους 200 ευρώ επιβάλλεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οδηγών ΙΧ που δεν αντικαθιστούν το δίπλωμα οδήγησης τους.

Αυτό αφορά στους πολίτες των οποίων το δίπλωμα οδήγησης έχει υποστεί φθορά και για να το αντικαταστήσουν θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν στο gov.gr με  τους κωδικούς taxisnet.
Επίσης θα πρέπει να επισυνάψουν φωτογραφίες τους και δείγμα της υπογραφής τους (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto) προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση του διπλώματος
Μέσω της εφαρμογής οι υπόχρεοι εκδίδουν και πληρώνουν το κατάλληλο παράβολο.

 Συμπληρώνουν το e-mail και το τηλέφωνό  τους
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα τους σταλεί σχετικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.
Την άδεια θα την παραλάβουν από την Περιφέρεια είτε οι ίδιοι είτε ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους. Μετά θα παραδώσουν την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Άδειες οδήγησης: Ποιες πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια

Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα εξής:

Κάθε 15 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνονται οι νέου τύπου ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) από την ημερομηνία έκδοσής τους,
Η αντικατάσταση των παλαιών διπλωμάτων (τρίπτυχα έγγραφα) θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033  με νέου τύπου.
Η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος  της ηλικίας τους.
Είναι αναγκαία η εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας.
Μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

 

  03 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα