Εφορία: Αυτά είναι τα τελευταία «μπιλιετάκια» του 2023

  07 December, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εφορία: Αυτά είναι τα τελευταία «μπιλιετάκια» του 2023

Εκτός από τις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, την ακινησία των οχημάτων  θα πρέπει να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορο-εκκρεμότητες όπως οι δηλώσεις για αναδρομικά ή η μεταφορά κατοικίας στο εξωτερικό.

Επίσης οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας τις δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Η λίστα με τις εκκρεμότητες

Πληρωμές φόρων: Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ και της 6ης δόσης του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.
Τελη κυκλοφορίας: Η προθεσμία για την πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους. Mπορούν να πληρωθούν μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  Μέσω Web Banking: Εφόσον υπάρχει πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF.  Επίσης μπορούν να πληρωθούν σε  κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ .
Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.Οσοι επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.
Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές και συντάξεις: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν εως τέλος του έτους τροποποιητικές δηλώσεις. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.
5.Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβιωσης  ή αποκτήσης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2023. Η υποβολή μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty ή να υποβληθεί στην Εφορία.
Δηλώσεις από κληρονόμους: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν  χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.
.Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  07 December, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα