«Εφτά φορές που το ΄καψαν, εφτά φορές χτισμένο»

mesaralive.gr  06 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
«Εφτά φορές που το ΄καψαν, εφτά φορές χτισμένο»

Την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 11.30 στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού είμασταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του πολιτισμού, της ιστορίας, των αγώνων αυτού του τόπου του πολύπαθου.

Ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού αποτύπωσε στο άψυχο χαρτί ο δεξιοτέχνης, λόγιος, ο δάσκαλος των γραμμάτων και της ιστορίας, ο ποιητής στο άρμα του ονείρου για ένα πιο φωτεινό κόσμο, κος Καργάκης Κώστας για τον τόπο του τα Βορρίζα, φύλακας της Λευτεριάς, στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Ένας τόπος μοναδικός, που δεν δείλιασε ούτε στιγμή εμπρός στη μπότα του κάθε επίδοξου αιμοβόρου κατακτητή! Είχε παρρησία ψυχής και αντίστασης συνάμα! Όμως στις μέρες κατοχής και αντίστασης:

[…] αλαφροπάτητοι προγόνοι θεοί

και στρατιώτες αιώνιοι,

τις πλαγιές των αιώνων

μονοβραδίς κατεβαίνοντας,

ακούστηκαν να περπατούν

πάνω στα θνησιμαία.

Σταυρωτά και κατάσαρκα

ζωσμένοι τη μοίρα τους

μπήκαν πάλι μπροστά,

το δρόμο της αρετής εκχερσώνοντας,

για να σηκώσουν στον ώμο τους

το σταυρό της ύβρης και του μαρτυρίου.

 

Ο κος Παπαηλιάκης - γεωπόνος ιστορικός ερευνητής - παρουσίασε μοναδικά το βιβλίο για τα Βορρίζα του πολυτάλαντου λογοτέχνη Κώστα Καργάκη σε συνεργασία με τον συντονιστή κο Στέλιο Ζαχαριουδάκη [ιδιοκτήτη του «Αντίλαλου»].

Ο Δήμος Φαιστού επιμελήθηκε με θέρμη, την έκδοση αυτού του τόμου και την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης επιμελήθηκε με ιδιαίτερη σπουδή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Ξηρουδάκης Γιάννης. Τίμησαν την εκδήλωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, οι  άρχοντες του τόπου, ο βουλευτής Ηρακλείου κος Κεγκέρογλου, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της Δημοτικής Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου κ. Σάββας Δημήτρης,  και πλήθος κόσμου.

 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κος Γεώργιος Καλογεράκης, στα «Προλεγόμενα του βιβλίου»:

Το βιβλίο του Κώστα Καργάκη αποτελεί ύμνο για τα χρόνια 1941-1944, εμπεριέχει νέα πολύτιμη γνώση την οποία ο ίδιος συνέλεγε αρκετά χρόνια, δίδει στους ερευνητές και ιστορικούς νέα στοιχεία για γεγονότα που ήταν μέχρι σήμερα άγνωστα.

[…] είναι ένα βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου θα ήταν χρήσιμο να διδάσκονται και να εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία.

Δε θα σταθώ στις ευχαριστίες του συγγραφέα προς τους συμμετέχοντες με όποιο τρόπο στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα, θα σταθώ στην εφηβική του ψυχή! Σ’ εκείνη την ψυχή που σου δίνει φτερά να πετάξεις σε δρόμους πνευματικούς, ονειροπόλους για ένα αύριο φωτεινό κι  ελπιδοφόρο.

Ας γίνουμε συνοδοιπόροι στα κακοτράχαλα μονοπάτια της ιστορίας του τόπου μας, ξοπίσω κλουθώντας τ’ αχνάρια του συγγραφέα - ποιητή της ιστορίας -Κώστα Καργάκη!

Ας συστρατευτούμε όλοι μας στο κέλευσμα των καιρών!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”

 

mesaralive.gr  06 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ