Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης

mesaralive.gr  22 June, 2018 ΚΟΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης

Ο διακεκριμένος δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης

Στα 72 του χρόνια έφυγε από τη ζωή, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πολύ γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης, εχοντας νικηθεί από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Η είδηση θανάτου του βύθισε στο πένθος τη σύζυγό του Κατερίνα Αποστολάκη και τους δύο γιους του Απόστολο και Λευτέρη - Μιχάλη. 

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού "Ξαστεριά" και μέλος της προδικτατορικής ΕΔΗΝ).
Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για τη δράση του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3½ ετών.
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976) ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν.). Επίσης διετέλεσε (1978) πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων και υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης. Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.
Παράλληλα με τη δικηγορία έχει αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λπ.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με την Βεντέτα στην Κρήτη. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, "Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου περιόδου 1998-1999· "Αντώνιος Μιχελιδάκης", έκδοση του Δήμου Γαζίου, 2001· "Συγνώμη Αναστάση...", εκδόσεις Φιλόπολις 2005· "Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007 και "Νικόλαος Κρασαδάκης", εκδόσεις Φιλόπολις 2008. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Κατερίνα Αποστολάκη και έχει δύο γιους.

 

mesaralive.gr  22 June, 2018 ΚΟΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ