“Είδος πολυτελείας” η ντομάτα – Στα ύψη η τιμή της

  01 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Είδος πολυτελείας” η ντομάτα – Στα ύψη η τιμή της

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει η ντομάτα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η ντομάτα ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία κυμαίνεται από 2,20 ευρώ μέχρι και 2,80 ευρώ το κιλό τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στις παραδοσιακά  φθηνότερες  λαϊκές αγορές.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια.  Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για φαινόμενα ελληνοποιήσεων της εισαγόμενης ντομάτας, η τιμή της  οποίας αγγίζει ακόμη και τα 3 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, πριν την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, η χονδρική τιμή της ντομάτας ήταν στα 0,90 ευρώ το κιλό και η λιανική στα 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό. Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, η χονδρική τιμή «εκτινάχθηκε» κατά 44,4% και ανήλθε στο 1,30 ευρώ και την 21η Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 1,50 ευρώ. Παρότι τις πρώτες μέρες οι τιμές για τον καταναλωτή είχαν αυξηθεί μόνο στη Θεσσαλία και τις κοντινές περιοχές ακόμη και στα 2,80 ευρώ το κιλό, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 1,80 ευρώ.

Όμως, τις τελευταίες 2 εβδομάδες, οι τιμές «εκτοξεύθηκαν» ακόμη και κατά 1 ευρώ φτάνοντας σε ορισμένες  λαϊκές  αγορές να πωλούνται από 2 ευρώ μέχρι και 2,80 ευρώ το κιλό. «Δεν δικαιολογούνται οι  ανατιμήσεις αυτές  που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Η περιοχή δεν παράγει ντομάτες σε τέτοια επίπεδα που να δικαιολογούν μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδήσουν στηριζόμενοι  στις τεράστιες  ζημιές  που υπέστη  η Θεσσαλία » τόνισε  ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας στην εφημερίδα ” Ελεύθερο Τύπος”.

Η στρέβλωση 

Οι τιμές για τους καταναλωτές  παραμένουν στα ύψη, παρά το γεγονός  ότι στη χονδρική έχουν υποχωρήσει σημαντικά  την τελευταία εβδομάδα.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ στις 26 Σεπτεμβρίου  η τιμή χονδρικής της ντομάτας μειώθηκε στο 1,20 ευρώ  το κιλό από 1,50 ευρώ μια εβδομάδα πριν , δηλαδή κατά 20% , ενώ η εισαγωγής έπεσαν  από τα 1,40 ευρώ στο 1,2 ευρώ το κιλό. Τη  ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ  οι υπαίθριες  ντομάτες α’ κατηγορίας πωλούνται από 1,16 ευρώ έως 2,69 ευρώ τι κιλό.  Σε μικρότερα καταστήματα και λαϊκές αγορές, οι καταναλωτές αντικρίζουν τιμές που «αγγίζουν» ακόμη και τα 2,80 ευρώ το κιλό.  Πάντως, πληθωριστικές πιέσεις στις ντομάτες ασκεί πάντως  και η  μειωμένη  παραγωγή λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ωστόσο, ο ειδικός  σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής , Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas,Γιώργος Πολυχρονάκης  είπε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, οι ανατιμήσεις είναι υπέρμετρες.  Επίσης επισημαίνεται πως τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα παρήγαγε 190.000 τόνους υπαίθριας ντομάτας και 290.000 τόνους θερμοκηπιακής, δηλαδή συνολικά 480.000 τόνους εκ των οποίων μόνο οι 20.000 καλλιεργούνται στη Θεσσαλία.

Ντομάτα: Πότε θα πέσει η τιμή της

Σύμφωνα με τον  κ.Πολυχρονάκη, η αγορά αναμένεται να  ομαλοποιηθεί και οι τιμές θα υποχωρήσουν από τη 15η Οκτωβρίου και μετά, με την είσοδο στην αγορά και της θερμοκηπιακής ντομάτας ωστόσο  θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από περσινά .

 

  01 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα