Είπαν το τελευταίο αντίο στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό οι Κρήτες της Αυστραλίας

  02 April, 2019 ΑΡΘΡΑ
Είπαν το τελευταίο αντίο στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό οι Κρήτες της Αυστραλίας

Αποχαιρέτησαν τον άξιο ποιμενάρχη τους με «άρωμα Κρήτης»

 «Έσβησ’ ο φάρος  πούφεγγε  εις την Ωκεανία

κι’ ορφάνεψε ο Ελληνισμός σ’ όλη την Αυστραλία».

Με την παραπάνω μαντινάδα και πολλές άλλες του Σωκράτη Τσουρδαλάκη αποχαιρέτησαν οι Κρήτες της Αυστραλίας τον μακαριστό Ιεράρχη και πνευματικό ηγέτη  στην Αυστραλία τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

Τα Κρητικά Σωματεία  της  Αυστραλίας  υπό την αιγίδα  της  Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας  τον τίμησαν δεόντως με την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει.

Προέδροι και μέλη των Κρητικών Σωματείων ταξίδεψαν στο Σύδνεϋ για το αρχιερατικό τρισάγιο  και  την εξόδιος  ακολουθία του Κρητικού Ιεράρχη ενώ κάποια παιδιά  ντυμένοι Βρακοφόροι  κατάφεραν να προσκυνήσουν την σωρό  στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Νεαρά Κρητικόπουλα της Κρητικής Αδελφότητας του Σύδνεϋ  άνοιξαν την πομπή κατά την νεκρώσιμη ακολουθία ενώ μια ομάδα 8 επίλεκτών Βρακοφόρων από την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, την Κρητική Αδελφότητα  Μελβούρνης  και  την Κρητική Αδελφότητα  Σύδνεϋ ντυμένοι για την περίσταση με μαύρα στιβάνια, μαύρο κουμπωμένο πουκάμισο και το ασημένιο μαχαίρι να κοιτάζει κάτω συνόδεψαν την  σωρό στην νεκροφόρα του αθάνατου ποιμενάρχη στην τελευταία  του  κατοικία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το  παραδοσιακό ριζίτικο τραγούδι « Μάνα και αν έρθουν οι φίλοι μου »  του τραγούδησε ο καλός του φίλος Γιώργος Χαιρέτης συνοδευόμενος από τον Αντώνη Πετραντωνακη στην Λύρα και τον Άγγελο Γκούτσιο στο Λαούτο  ενώ  ακολούθησαν  και  οι παρακάτω μαντινάδες από τον Αντώνη Τσουρδαλάκη. Ειδικό ποίημα απήγγειλε και ο συμπάροικος  από το Σύδνεϋ κ. Νίκος Ξανθουδάκης:

«Η Κρήτη θα σε ευγνωμονεί μαζί με τα παιδιά της, που φύγαν μα ε δόξασαν τα ’άγια χώματα της

Το μισεμό σου τραγουδούν με λύρες και δοξάρια, τα ’αδέλφια σου οι Κρητικοί  με δάκρυα και στεφάνια.

Χαιρέτα μας τσι Κρητικούς που δόξασαν την Κρήτη, Γιατί αυτοί ε κάνανε αθάνατη την Κρήτη.

Άνοιξε πόρτα τ ’ουρανού, πόρτα του Παραδείσου, Να κατεβούν οι Άγγελοι να τον προϋπαντήσουν.

Ο Αυστραλίας Στυλιανός ήταν για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας ένας άξιος αρχηγός που κράτησε του ποίμνιο  του ενωμένο. Ήταν ο πνευματικός ηγέτης, μπροστάρης στα Ελληνορθόδοξα ιδεώδη και χριστιανικά του πιστεύω, και δεν δίσταξε ποτέ με φάρο την Κρητική του καταγωγή να τα βάλει με τους μεγάλους του κόσμου.

θα είναι όλοι υπερήφανοι για σένα. Για αυτά που δίδαξες, για αυτά που πρόσφερες  αλλα και για την μεγάλη Ορθόδοξη παρακαταθήκη που μας αφήνεις. Τίμησες την καταγωγή σου και ειδικά  το Ρέθυμνο.  Θα μείνεις αθάνατος για πάντα, Δεν θα σε ξεχάσουμε  ποτέ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

  02 April, 2019 ΑΡΘΡΑ