Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση

  26 October, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο αφορά νέους ηλικίας 18-39 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στόχος είναι να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Όπως καταγράφεται στη σχετική προδημοσίευση, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών.

Ο προϋπολογισμός

Για το σκέλος «Εξοικονομώ» ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ
Για το σκέλος «Ανακαινίζω» ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ για το σκέλος της επιδότησης και 100 εκατ. ευρώ για το χαμηλότοκο δάνειο.

Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2023, καθώς και από πόρους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Εισοδηματικά κριτήρια

Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω», πέραν του του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Επιλέξιμες κατοικίες

Όπως τονίζεται, επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Υφίσταται νόμιμα.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

 

  26 October, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα