Η “Πολιτεία Τυμπακίου” ευχαριστεί για την εκδήλωση  με αφιέρωμα στο Τυμπάκι

mesaralive.gr  15 May, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Η “Πολιτεία Τυμπακίου” ευχαριστεί για την εκδήλωση  με αφιέρωμα στο Τυμπάκι

Φωτο: mesaralive.gr

Η «Πολιτεία Τυμπακίου» ευχαριστεί για την εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης που διοργανώθηκε από την Ένωση Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Το Αρκάδι» με αφιέρωμα στο Τυμπάκι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» θα ήθελε να ευχαριστήσει την ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» και τον Τυμπακιανό Πρόεδρό της, κ. Αντώνη Κλαουράκη, που μας τίμησαν και μας προσκάλεσαν στην εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» στο Κερατσίνι, εκδήλωση με θέμα «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΥΜΠΑΚΙ 1942 – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ». Ο αφηγητής  κ. Γεώργιος Πετειναράκης παρουσίασε ιστορικά γεγονότα από τη Μάχη της Κρήτης και τα μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης εντυπωσίασαν με τις χορευτικές φιγούρες και τις παραδοσιακές στολές τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, προβλήθηκε το βίντεο της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» με τις μαρτυρίες των κατοίκων του Τυμπακίου, που βίωσαν το πόνο και το ξεριζωμό κατά την περίοδο της Κατοχής.  Ακολούθησε ομιλία από την κα. Ευλαβία – Μαρία Φασομυτάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» με θέμα: «ΤΥΜΠΑΚΙ 1942 – ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ». Προηγήθηκαν η επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Κερατσινίου και η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Κύπρου από εκπροσώπους τοπικών φορέων και αρχών, μεταξύ των οποίων κι ο Πρόεδρος της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ», κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης.

 Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση μεταξύ των οποίων: ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, οι βουλευτές κ. Νίνα Γ. Κασιμάτη και κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ο τέως βουλευτής κ. Λάλος Κανέλλος, o υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού υποναύαρχος κ. Παξιβανάκης, ο Γ.Γ. Γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών και επίτιμος πρόεδρος της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» κ. Αντώνιος Μανιαδάκης, ο  πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης, ο ταμίας της Κρητικής Εστίας κ. Καραλης, ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο σύλλογος Κρητών Αιγάλεω, οι ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ (DROSOULITES), η Ομοσπονδία Σωματείων επαρχίας Αμαρίου, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς Κερατσινίου-Δραπετσώνας , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι», ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Άγιος Νικόλαος, ο Σύλλογος Μικρασιατών Κερατσινίου, ο εξωραϊστικός σύλλογος Αγ. Μηνά, το Δίκτυο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, η Εταιρεία Τεχνών και Επιστημών Κερατσινίου, ο εξωραϊστικός σύλλογος Ευγένιας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Πέτσα, ο δημοσιογράφος κ. Μακρόπουλος, η διευθύντρια του λυκείου Παν. Γιαννάκης κ. Γιωργατζέλη, ο πολιτευτής κ. Μούγιο και ο πατέρας Εμμανουήλ Καροφυλλάκης.

Συγχαίρουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ  - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης που αφιερώθηκε στο Τυμπάκι. Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ολοκληρωτική ισοπέδωση που βίωσε το Τυμπάκι, εξαιτίας των ναζιστικών στρατευμάτων την περίοδο της Κατοχής, με αφορμή την κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού πολεμικού αεροδρομίου που αποτέλεσε το κέντρο ανεφοδιασμού των εκστρατευτικών δυνάμεων της Βόρειας Αφρικής με Διοικητή τον Έρβιν Ρόμελ. Το Τυμπάκι αποτέλεσε σύμβολο της Γερμανικής καταπίεσης και το κέντρο της καταναγκαστικής εργασίας.

Το μήνυμα στο οποίο θα πρέπει, τέλος, να σταθούμε είναι ότι οι Κρητικοί είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι σε κάθε περιοχή εντός και εκτός Κρήτης, και υπάρχουν παντού αξιόλογοι σύλλογοι που αγωνίζονται για να διατηρήσουν την παράδοση και να διδάξουν στις νέες γενιές την ιστορία μας, την παράδοσή μας και την αξία της κληρονομιάς μας.

«Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».

 Μανώλης Γλέζος

 

Εκ μέρους

του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ»

 

mesaralive.gr  15 May, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ