Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι ετεροδημότες

  30 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι ετεροδημότες

Ειδική εκλογική άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες που επιθυμούν να διανύσουν απόσταση για τις εκλογές 2023 ώστε να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Αξίζει αρχικά να σημειωθεί ότι όσοι δυνητικοί ετεροδημότες δεν έχουν κάνει ήδη τη σχετική αίτηση δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΣ, η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων πραγματοποιείται ανά δύο μήνες. Η τελευταία έγινε τον Φεβρουάριο και η επόμενη θα γινόταν τέλος Απριλίου. «Με δεδομένο ωστόσο ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν περί τις 24 Απριλίου, και ως εκ τούτου θα παγώσει κάθε διοικητική διαδικασία, δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, και έτσι λαμβάνουμε υπόψη την τελευταία που έγινε, δηλαδή του Φεβρουαρίου» λένε από το ΥΠΕΣ.

Η εκλογική άδεια
Οι ετεροδημότες, ωστόσο, που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, και θα διανύσουν απόσταση γι’ αυτό, δικαιούνται ειδική εκλογική άδεια.

Οι ημέρες της άδειας εξαρτώνται από δύο παράγοντες, που είναι:

α) αν η εργασία τους είναι πενθήμερη ή εξαήμερη,
β) τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Τονίζεται ότι η ειδική εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών και ότι στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών ισχύουν ακριβώς οι ίδιες διατάξεις.


Εκλογές 2023: Πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε πενθήμερη βάση ισχύουν τα εξής:

α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς που εργάζονται έξι ημέρες:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

 

  30 March, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα