Εκλογές 2023: Το 50% των αναποφάσιστων ψήφισε ΝΔ

  23 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές 2023: Το 50% των αναποφάσιστων ψήφισε ΝΔ

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που παρουσίασε ο αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης στην ΕΡΤ, ένας στους δύο αναποφάσιστους (που αποφάσισαν στο παραβάν), ψήφισε Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

Οι νέοι έριξαν «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα, φανερώνουν την «πόρτα» των νέων ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά που προσεγγίζει τις 10 μονάδες.

Η ΝΔ υπερέχει και στον χώρο του κέντρου καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν την τελευταία μέρα
Ο εκλογικός αναλυτής σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους. Μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».


Έτσι ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Ο αναλυτής είπε για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία το εξής: «Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη 2015 και μετά. Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».

Τι ψήφισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης, σημείωσε ότι «η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες». Πρόσθεσε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, «ακόμα και από το ποσοστό στους αγρότες. Έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» εξήγησε.

Τι ψήφισαν οι «Κεντρώοι»

Ο κ. Κουστένης είπε για τους ψηφοφόρους που προέρχονται από το κέντρο: «Η περίφημη μάχη για το κέντρο δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο. Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία».

 

  23 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα