Έκτακτη συνεδρίαση ΠΕΔ για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

  05 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Έκτακτη συνεδρίαση ΠΕΔ για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην Κρήτη μετά την είδηση ότι ένας από τους χώρους που εξετάζονται για δομή φιλοξενίας προσφύγων είναι στο δήμο Χερσονήσου.

O δήμαρχος Γιάννης Σέγκος ο οποίος υποστηρίζει ότι έγινε μια προσέγγιση κυβερνητικών παραγόντων για το πεδίο βολής στην περιοχή των Γουβών εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή την έκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων την ερχόμενη Δευτέρα πυροδότησαν τα νέα σενάρια που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πεδίου βολής Γουβών τη δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Για την ακρίβεια οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία τεσσάρων κλειστών δομών, μίας σε κάθε νομό.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την εφημερίδα, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο κάδρο του σχεδιασμού της μαζικής μεταφοράς προσφύγων αρκετές περιοχές σε ολόκληρο το νησί, με τα νεότερα σενάρια να εμπλέκουν και το πεδίο βολής Γουβών.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου εκφράζει την κατηγορηματική άρνησή του σε ένα τέτοιο σενάριο που, όπως εξηγεί, έχει διπλό υπόβαθρο. Αφενός την ακαταλληλότητα των κλειστών δομών που έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν εστίες προβλημάτων και αφετέρου το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη τινάζει στον “αέρα” τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας περιοχής στην οποία καταγράφεται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο υποδειγματικός τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού ήταν αυτός που δρομολόγησε το 2017 η προηγούμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με επικεφαλής τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό, τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επιμείνει η αυτοδιοίκηση του νησιού.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου σημειώνει ότι «το πεδίο σκοποβολής Γουβών είναι μιαστρατιωτική εγκατάσταση, στην οποία εκπαιδεύονται οι φαντάροι στη ρίψη βολών. Η στρατιωτική αυτή δομή γειτνιάζει με τον οικισμό και βρίσκεται σε απόσταση 1.300μ. από την πρώην αμερικανική βάση». κ. Σέγκος εξηγεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και η τοπική κοινωνία δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτό έναν τέτοιο σχεδιασμό “σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή”.

Καταρχήν εκκρεμεί η κάθοδος μιας μεγάλης επένδυσης στην πρώην βάση μέσα από την οποία φιλοδοξούμε να δρομολογηθεί η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και μέσα από αυτή να υποστηριχθεί ο δήμος σε μια σειρά από συνοδά έργα όπως βιολογικούς καθαρισμούς.  Το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας κλειστής δομής προσφύγων θα αποτελέσει τροχοπέδη στην τοπική ανάπτυξη. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η περιοχή των Γουβών είναι 20 χρόνια πίσω αναπτυξιακά από Μάλια και Χερσόνησο, είναι φανερό ότι θα προκληθεί μεγάλη στην περιοχή». Ο δήμαρχος τονίζει ότι το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο και θα ήταν εξαιρετικά μεγάλο λάθος να το διασαλεύσουμε σε έναν τέτοιο υπό ανάπτυξη προορισμό.

 

  05 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ