Ελαιόλαδο: 17.629 τόνοι για αποθεματοποίηση, βολές Ισπανού Υπουργού Γεωργίας κατά ΕΕ

AGROTYPOS  11 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: 17.629 τόνοι για αποθεματοποίηση, βολές Ισπανού Υπουργού Γεωργίας κατά ΕΕ

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο στήριξης το οποίο να επιτρέπει την αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων ελαιολάδου και, κατά συνέπεια, την αύξηση των τιμών παραγωγού.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή διαχείρισης της Κοινής Οργάνωσης Αγορών, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ενέκρινε τον καθορισμό του μέγιστου ποσού ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου κατά τη δεύτερη περίοδο προσφορών. Η ενίσχυση καθορίστηκε σε 1 ευρώ ανά τόνο και ημέρα για το παρθένο ελαιόλαδο και σε 1,1 ευρώ ανά τόνο και ημέρα για το λαμπάντε ελαιόλαδο (!), ενώ δεν δόθηκε τιμή στήριξης για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ισπανικού υπουργείου, «η ενίσχυση αυτή μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με τα 0,83 ευρώ της πρώτης προσφοράς (που αφορούσε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) αλλά δεν είναι ικανοποιητική».

Η ποσότητα του ισπανικού ελαιολάδου που θα επωφεληθεί από το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο δεύτερο κύκλο προσφορών ανέρχεται σε μόλις 17.629 τόνους. 

«Χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία να διορθώσουμε την κατάσταση με τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός και πρόσθεσε: «τώρα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο μέχρι την επόμενη προσφορών. Η Επιτροπή δεν φαίνεται να δείχνει ότι θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας. Η ΚΑΠ διαθέτει εργαλεία για την εξισορρόπηση της αγοράς που ισχύουν και υποχρέωση της Επιτροπής είναι να τα καταστήσει αποτελεσματικά».

Η επόμενη κατάθεση προσφορών για ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου 2020.

Πάντως την στιγμή που η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου δηλώνει στη Βουλή ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά παρέμβαση για τις χαμηλές τιμές, βλέπουμε τον αγώνα που δίνει το αντίστοιχο ισπανικό υπουργείο για να ανέβουν οι χαμηλές τιμές παραγωγού. 

 

AGROTYPOS  11 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα