Eλαιόλαδο: Ανοδικές τάσεις με φόντο το ανοιγμα της εστίασης

agronews.gr  16 January, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Eλαιόλαδο: Ανοδικές τάσεις με φόντο το ανοιγμα της εστίασης

Μια εκ των εξελίξεων είναι η προσέγγιση επιπέδου τιµών πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό στην Κρήτη που όλο το προηγούµενο διάστηµα «έπαιζε» σταθερά στα 2,55 µε 2,75 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας προϊόν. Εξέλιξη αποτελεί και µια πράξη στα 3 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, στον συνεταιρισµό Μεταµόρφωσης, για µικρή ποσότητα ελαιολάδου µε χαµηλές οξύτητες και µηδενικά υπολείµµατα. Πέραν αυτής της πράξης, οι τιµές στη Λακωνία διατηρούνται στα 2,85 µε 2,90 ευρώ το κιλό, µε τη ροή επίσης συγκρατηµένη.

Κατά τ’ άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών φαίνεται πως σε αυτή τη φάση αποθηκεύουν ποσότητες, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς τους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μάλιστα σε αυτό το µοτίβο κινούνται και οι παραγωγοί της Ιταλίας, σύµφωνα µε τα όσα καταγράφει ο εκεί Τύπος, ενώ στο µεταξύ οι τιµές παραµένουν στάσιµες και εκεί µε βάση τα 4,30-4,50 ευρώ το κιλό για τα συµβατικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Και στην Ισπανία οι τιµές βρίσκονται ανάµεσα στα 2,50 µε 2,60 ευρώ το κιλό για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα, µε κάποια ελαιόλαδα να αγγίζουν τα 3 ευρώ το κιλό.

 Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς , αυτή η στασιµότητα έγκειται στο γεγονός ότι και η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν άµεσες ανάγκες τους.

 Η συσσώρευση αυτή στην αγορά ελαιολάδου είτε θα εκτονωθεί σε ένα εύρος τιµών άνω των 3 ευρώ το κιλό στην ελληνική περίπτωση, είτε θα αφοµοιωθεί στο υφιστάµενο κλίµα αγοράς. Όπως µεταφέρουν συντελεστές της αγοράς, όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες. Από την άλλη, όταν µε το καλό ανοίξει η εστίαση, τότε η ευελιξία ενός δεύτερου καναλιού και οι προετοιµασίες για την καλοκαιρινή περίοδο δεν µπορούν παρά να αναβαθµίσουν τις τιµές παραγωγού, αφού έτσι και αλλιώς οι ποσότητες σε Ελλάδα και Ιταλία είναι µικρές.

 

Σκεπασµενα µε χιονι  350.000 στρέµµατα του ισπανικού ελαιώνα

Με 50 εκατοστά χιόνι κάλυψε 350.000 στρέµµατα µε ελιά στην Καταλονία και στις βορειότερες περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Φιλοµένα που έπληξε την Ισπανία τα προηγούµενα 24ωρα. Οι ζηµιές εντοπίζονται τόσο τον ασυγκόµιστο καρπό, όσο και στην επιβίωση των ίδιων των δέντρων. Πέραν αυτού, όσα δέντρα τελικά επιβιώσουν του παγετού, αναµένεται να εµφανίσουν προβληµατικές παραγωγές τις επόµενες χρονιές, καθώς οι «πληγές» στα κλαδιά καθιστούν το φυτό ευάλωτο σε προσβολές από ασθένειες. Το 20% σχεδόν της παραγωγής που παρέµενε ασυγκόµιστη θα κατευθυνθεί στη βιοµηχανία για λαµπάντε, βάζοντας ένα απότοµο τέλος στην καµπάνια έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου. Η Οµοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισµών (FCAC) της Καταλονίας αποτιµά τη ζηµιά κοντά στα 4.300 ευρώ ανά εκτάριο.

 

agronews.gr  16 January, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα