Ελαιόλαδο: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τιμές και παραγωγή τη σεζόν 2024 – 2025

  14 April, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τιμές και παραγωγή τη σεζόν 2024 – 2025

Σχεδόν σε κατάσταση αδράνειας έχει περιέλθει ο ελαιοκομικός τομέας αυτή την περίοδο, με τις εμπορικές πράξεις στο ελαιόλαδο να έχουν «παγώσει» σε όλη τη χώρα και  την αγορά να κρατά στάση αναμονής.

Την ίδια στιγμή, υποχωρεί η τιμή αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους παραγωγούς να επιμένουν να κρατούν ποσότητες στις αποθήκες τους, ευελπιστώντας σε μια μεγαλύτερη αύξηση της τιμής. Όμως, επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο καταναλωτής, ο οποίος είτε αγοράζει ανάλογα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του είτε έχει στραφεί σε φθηνότερες λύσεις όπως τα ηλιέλαια.

Όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, αυτή την περίοδο η βιομηχανία αξιοποιεί τα αποθέματα που έχει, κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις, αγοράζοντας τις ποσότητες που έχει ανάγκη για να καλύψει την έτσι και αλλιώς χαμηλή ζήτηση. Συγχρόνως, το βλέμμα της είναι στραμμένο στην Ισπανία, η οποία θα αποτελέσει για ακόμη μια φορά «πιλότος» των εξελίξεων, καθώς τα μηνύματα από την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα φαίνονται αισιόδοξα με την ανθοφορία να εξελίσσσεται ομαλά.

Πάντως, όπως τονίζουν στον ΟΤ, οι προβλέψεις του Ιουνίου για το πού θα κινηθεί η παραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα θα είναι και αυτές που θα καθορίσουν και τις τιμές για την επόμενη σεζόν.

Εν αναμονή

Έτσι, οι προβλέψεις παραγωγής για τη νέα ελαιοκομική περίοδο θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν την τιμή του ελαιολάδου, η οποία αυτή την περίοδο στον παραγωγό κυμαίνεται στα 7,5 ευρώ/κιλό.

«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ισπανικά στοιχεία πωλήσεων και κατανάλωσης, αλλά και οι προβλέψεις, οι οποίες αναμένονται από τον επόμενο μήνα οι οποίες θα είναι με βάση την ανθοφορία των δέντρων, ενώ με την καρπόδεση προς τα τέλη του Μάη θα μπορούμε με ασφάλεια να δούμε τι θα αναμένουμε τη νέα ελαιοκομική σεζόν», λέει στον ΟΤ ο πρόερος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιαννούλης, υπάρχουν αποθέματα ελαιόλαδου, τα οποία επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Εκτιμά δε, ότι όσοι παραγωγοί κρατούν ακόμα αποθέματα στις αποθήκες τους θα πιεστούν να πουλήσουν λόγω της πτώσης της τιμής.

«Η μείωση της τιμής είναι βέβαιη και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο εκτός και αν γίνει η συντέλεια του κόσμου», εκτιμά ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, σημειώνοντας στον ΟΤ, ότι όλη η ελαιοκομία αναμένει την Ισπανία, η οποία αποτελεί βαρόμετρο στην διαμόρφωση των τιμών, προτρέποντας σε «υπομονή μέχρι τον Ιούνη», την περίοδο δηλαδή που θα υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για τη νέα σεζόν 2024- 25.

«Πάγωμα» των εμπορικών πράξεων

Την εικόνα από την Κρήτη, μετέφερε στον ΟΤ ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, τονίζοντας και ο ίδιος, ότι οι εξελίξεις  στην Ισπανία θα καθορίσουν την πορεία του ελαιολάδου.

«Έχουν παγώσει όλες οι εμπορικές πράξεις σε όλη τη χώρα, καθώς όλοι περιμένουν το μεγάλο παραγωγό ελαιολάδου την Ισπανία, για την οποία φέτος προβλέπεται μία μεγάλη παραγωγή της τάξης του 1,4 εξατ. τόνων, δηλαδή θα διπλασιάσει την περσινή της παραγωγή. Αυτά είναι τουλάχιστον τα μηνύματα που προέρχονται από την έως τώρα ανθοφορία της», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, εξηγώντας όμως, ότι στην Ισπανία αυτή την περίοδο υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και λασποβροχές, οι οποίες επηρεάζουν την ανθοφορία. «Ο συνδυασμός λασποβροχής και υψηλών θερμοκρασίων είναι αυτός που πέρσι κατέστρεψε τον ελληνικό ελαιώνα από την Κρήτη έως την Καβάλα», σημείωσε.

Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι αν η ισπανική παραγωγή επανέρθει σε καλά επίπεδα τότε και οι τιμές στον παραγωγό θα μειωθούν.

«Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς τελικά θα εξελιχθεί η παραγωγή. Μέχρι σήμερα υπάρχει έντονη ανθοφορία της ελιάς, όμως δυστυχώς υπάρχει έντονη ξηρασία και με το 80% του ελληνικού ελαιώνα να αποτελείται από ξηρική καλλιέργεια και όχι αρδευόμενη, καταλαβαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα». Μάλιστα στην Κρήτη, όπως μας είπε ο κ. Χιλετζάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης η στάθμη των υδάτων είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα «οι δήμοι να εισηγούνται κλείσιμο των γεωτρήσεων τους επόμενους μήνες».

Πηγή: ΟΤ

 

  14 April, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ