Eλαιόλαδο-Τιμή: Τη σκυτάλη της ανόδου παίρνει ξανά η Κρήτη

agrotypos.gr  18 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Eλαιόλαδο-Τιμή: Τη σκυτάλη της ανόδου παίρνει ξανά η Κρήτη

Οι ανοδικές τάσεις των προηγούμενων ημερών στην Πελοπόννησο, πέρασαν και στην Κρήτη.

Στα 5,30 ευρώ το κιλό η ανώτερη καταγεγραμμένη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας και η ανοδική τάση περνάει σε όλες τις περιοχές.

Έτσι, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ανακοίνωσε πως οι παραγωγοί που έχουν αλέσει ή θα αλέσουν στο ελαιουργείο του συνεταιρισμού, θα μπορούν από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 να πληρωθούν το ελαιόλαδό τους (εκκαθάριση) με 5,15 ευρώ ανά κιλό. Δυνατότητα άλεσης έχουν και παραγωγοί που δεν είναι μέτοχοι του συνεταιρισμού, αρκεί να ζητήσουν κωδικό άλεσης στο τηλέφωνο 2841051213, ή στους σταθμούς παραλαβής, Κριτσάς, Πρίνας, Λακωνίων, όπως τονίζεται από τον ΑΣ.

Δυο νέες δημοπρασίες στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δημοπρασίες από συνεταιριστικά σχήματα στο νησί. Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής ακολουθώντας τις καλές πρακτικές για την διάθεση ελαιολάδου προκυρήσσει διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου οξύτητας 0,48% και αναζητά προσφορές μέχρι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Ακόμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, προκήρυξε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,28% και αναζητά προσφορές μέχρι την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023.

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές, άνω των 100.000 τόνων η παραγωγή στο νησί

Γύρω στα  4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό εισπράττει αυτή την περίοδο ο παραγωγός για το ελαιόλαδό του, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών. Όπως εξηγεί, στις γιορτές υπήρξες μια κοιλιά στη ζήτηση, αλλά τώρα τα ελαιόλαδα, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και χωρίς προβλήματα, επανήλθαν στα επίπεδα προ εορτών. Στην πόρτα των ελαιουργείων οι τιμές κυμαίνονται στα 4,85 με 5 ευρώ το κιλό, προσθέτει, με το ενδιαφέρον από Ισπανία και Ιταλία, να μαίνεται. Όπως λέει ο κ. Καμπιτάκης, η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές έχει σχεδόν κατά 100% ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν κάποιες όψιμες περιοχές. Μέχρι σήμερα ο ίδιος υπολογίζει πως η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 100.000 τόνους, ωστόσο πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα προκύψουν σε λίγες εβδομάδες. «Δεν υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα, ούτε από δάκο, ούτε από γλοιοσπόριο στα περιποιημένα λιοστάσια. Μικροπροβλήματα εντοπίζονται μόνο σε λίγα κτήματα με μισοβεντέμα, αλλά αυτά φαίνονταν από την αρχή της συγκομιδής, οπότε δεν γεννάται θέμα και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές, σε μια χρονιά τόσο καλή για παραγωγή και ποιότητα». Τέλος, ο κ. Καμπιτάκης τάσσεται υπέρ των τμηματικών πωλήσεων ελαιολάδου από τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να υπάρχει πάντα ροή στην αγορά και να μοιράζει ο αγρότης το ρίσκο για ενδεχόμενες διακυμάνσεις τιμών.

 

agrotypos.gr  18 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ