Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προς κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

  03 January, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προς κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

Tην κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς ύψους 10 ευρώ που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υπέρ του κλάδου ανεργίας εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το βασικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά το ύψος του πληθωρισμού με πιθανή περικοπή της επιβάρυνσης κατά 10 ευρώ.

Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, και συνεπώς 1,2 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την ασφαλιστική κατηγορία που θα πληρώνουν για το 2023 τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική και τον κλάδο εφάπαξ. Πρακτικά, η αύξηση των εισφορών θα ισχύσει για αυτούς αφού διαλέξουν κατηγορία.

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής, θα παραμείνουν για το έτος 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
 

 

  03 January, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα