
Φωτο: Shutterstock
Ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος ενδέχεται να προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη, μεταδιδακτορική υπότροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις νέες πρωτεΐνες, τις Clk1, Clk2 και Clk4, οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από το σπάσιμο που αλλάζει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Γεώργιος Ζάχος δήλωσε στο in.gr ότι «τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά διότι, εμποδίζοντας το σπάσιμο των γεφυρών DNA, θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία καρκίνου ή να σταματήσουμε την εξάπλωσή του».
«Η εργασία μας προσθέτει νέα γνώση σχετικά με τα αίτια του καρκίνου σε επίπεδο μορίων. Ελπίζουμε η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον» προσέθεσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.
Πηγή: In.gr
Δείτε επίσης
- Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν επιθέσεις με νεκρούς μεταξύ Ιράν και Ισραήλ
- Μαίνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς κατα του Ιράν
- Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Την ανακοίνωσε και επίσημα ο Τραμπ - Στο 55% οι δασμοί
- Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη-Μακρόν στην Άγκυρα -Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο εκνευρίζει την Τουρκία
- Έκρυθμη κατάσταση στο Λος Άντζελες, η Εθνοφρουρά έριξε χημικά και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές
Σχετικά άρθρα
- Οι άνθρωποι αποτελούνται κατά 8% από ιούς – Πώς το DNA τους επηρεάζει το σώμα μας
- Μελέτη: Τσάι και καφές έχουν προστατευτική επίδραση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
- Σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης!
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η νέα σύνθεση της Συγκλήτου
- Άλλη μια πρωτΙα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης