
Φωτο: Shutterstock
Ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος ενδέχεται να προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη, μεταδιδακτορική υπότροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις νέες πρωτεΐνες, τις Clk1, Clk2 και Clk4, οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από το σπάσιμο που αλλάζει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Γεώργιος Ζάχος δήλωσε στο in.gr ότι «τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά διότι, εμποδίζοντας το σπάσιμο των γεφυρών DNA, θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία καρκίνου ή να σταματήσουμε την εξάπλωσή του».
«Η εργασία μας προσθέτει νέα γνώση σχετικά με τα αίτια του καρκίνου σε επίπεδο μορίων. Ελπίζουμε η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον» προσέθεσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.
Πηγή: In.gr
Δείτε επίσης
- Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Σουδανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη ίσως κινηθούν προς την Ευρώπη
- Βατικανό: Στις 7 Μαΐου ξεκινάει το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα
- Πάπας Φραγκίσκος: Ηχούν πένθιμα οι καμπάνες στη Ρώμη-Xιλιάδες πιστοί στο Βατικανό
- Ουκρανία: Θα υποχωρήσει για την Κριμαία ο Ζελένσκι; – Η στάση των ΗΠΑ, οι απαιτήσεις της Ρωσίας
- Τέσσερα τουρκογενή κράτη αναγνώρισαν την Κύπρο- έντονη αντίδραση Τουρκίας
Σχετικά άρθρα
- Οι άνθρωποι αποτελούνται κατά 8% από ιούς – Πώς το DNA τους επηρεάζει το σώμα μας
- Μελέτη: Τσάι και καφές έχουν προστατευτική επίδραση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
- Σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης!
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η νέα σύνθεση της Συγκλήτου
- Άλλη μια πρωτΙα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης