Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών: Τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του (φωτο)

  22 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών: Τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του (φωτο)

Τριάντα ολόκληρα χρόνια δράσης, ευαισθησίας προς το περιβάλλον και αγκάλιασμα της φύσης με πολλή αγάπη.

Ο Ε.Ο.Σ Μοιρών ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου 1988 από μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον.

Το καλοκαίρι του 1988 πήραν την πρωτοβουλία και συναποφάσισαν να ιδρύσουν τον ΕΟΣ Μοιρών οι: Μανδαλάκης Αντώνης εκπαιδευτικός, Ταγαράκης Τίτος δικηγόρος, Μοσχονάς Βασίλης έμπορας, Γαργεράκης Μιχάλης εμπορος και Πετρόπουλος Αρίστος εμποροράφτης. Οι παραπάνω πρωτεργάτες της ίδρυσης προέρχονταν από διάφορες κοινωνικές ομάδες με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευαισθησίας προς το περιβάλλον και δεδομένη την αγάπη προς το βουνό και τη φύση. Οργανώθηκε η πρώτη πορεία στις 8-8-88 στο μαγευτικό δάσος του Ρούβα και κάτω από το μεγάλο πλάτανο υπογράψαμε τριάντα ένα άτομα το καταστατικό του Συλλόγου. Η ημερομηνία υπογραφής του καταστατικού 8-8-88 δεν είναι τυχαία, διότι αντιστοιχεί στο ύψος της υψηλότερης κορφής του κόσμου Έβερεστ των Ιμαλάιων.

 


 
 

Στα πρώτα βήματα του συλλόγου πραγματοποιούσαμε μικρές πορείες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, αλλά με την πάροδο των χρόνων επεκταθήκαμε σε όλη την Κρήτη. Με την ενηλικίωση του συλλόγου μας αποκτήσαμε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες. Κι έτσι στο πέρασμα των χρόνων έχουμε ανέβει πολλές κορφές εντός κι εκτός Ελλάδας.

 Ο σύλλογός μας τυγχάνει κοινής αποδοχής όλα αυτά τα χρόνια και τον έχει αγκαλιάσει το ευρύ κοινό της Μεσαράς, με την αγάπη του, την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και τις εξορμήσεις. Στεγαζόμαστε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Αγίου Αντωνίου (Βρέλη), την χρήση του οποίου μας παραχώρησε το 1990 με απόφαση του ο τότε Δήμος Μοιρών.

Ο Σύλλογος μας είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης Ελλάδας από το 2004. Έγινε γνωστότατος σε όλη την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής του στις Πανελλήνιες Ορειβατικές συναντήσεις, που γίνονται σε κάποιο βουνό της Ελλάδας κάθε χρόνο στις 20 Ιούλη, ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία προστάτη των ορειβατών.
Από την ίδρυση του συλλόγου ήταν υπέρτατη επιδίωξη μας, να διαδώσουμε την ορειβατική ιδέα όσο το δυνατό πλατύτερα. Να φέρουμε στο σύλλογο νέα παιδιά, ώστε να εξασκήσουν το σώμα, να χαλυβδώσουν τη θέληση και ν’ ανυψώσουν την ψυχή. Η ορειβασία δεν είναι μόνο η άθληση, η κατάκτηση κάποιας ψηλής κορφής, η περιπέτεια, η ψυχαγωγία, η ψυχική ανάταση.
Τα κίνητρα που οδηγούν τον ορειβάτη στο βουνό είναι πολλά, καθώς και οι τρόποι που το πλησιάζει. Ο κάθε ορειβάτης έχει το δικό του προσωπικό κώδικα, που προσεγγίζει το βουνό και τη φύση. Για αυτό και εμείς ανέκαθεν σεβαστήκαμε τη φιλοσοφία αυτή των συναδέλφων μας ορειβατών, χωρίς να δημιουργούνται προσωπικές προστριβές ή έριδες.
Τα βουνά της μαγευτικής Κρήτης, τα άγρια φαράγγια, τα ειδυλλιακά τοπία, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, από τις συχνές επισκέψεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Σήμερα ο σύλλογος βρίσκεται σε μια από τις πιο παραγωγικές φάσεις της λειτουργίας του, με πολλά νέα μέλη, αγάπη για τα βουνά και τη φύση... συντροφικότητα και αλληλεγγύη.
Το σημερινό ΔΣ απαρτίζεται από
Πρόεδρος: Μανόλης Δακανάλης
Αντιπρόεδρος: Κώστας Μουζουράκης
Γραμματέας: Κατερίνα Μαλεφιτσάκη
Ταμίας: Μανώλης Σαββάκης
Υπεύθυνος εντευκτηρίου: Νεκτάριος Σαββάκης


 

Η συμμετοχή του συλλόγου μέσω της έκθεσης φωτογραφικού υλικού, αποτελεί  ιδιαίτερη τιμή για το Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους και να μας ενημερώσουν για το περιβάλλον και την αναγκαιότητα άμεσης προστασίας του.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ

 

  22 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα