“Εμφύλιος” για τις μάσκες στα σχολεία

  07 September, 2020 ΑΡΘΡΑ
“Εμφύλιος” για τις μάσκες στα σχολεία

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε αρνητές της χρήσης μάσκας στα παιδιά και επιστήμονες έχει ξεσπάσει στο... παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων, προσθέτοντας στη χώρα μας ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο στην παρούσα κατάσταση, σίγουρα, δεν χρειαζόταν

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε αρνητές της χρήσης μάσκας στα παιδιά και επιστήμονες έχει ξεσπάσει στο… παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων, προσθέτοντας στη χώρα μας ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο στην παρούσα κατάσταση, σίγουρα, δεν χρειαζόταν.

Αφορμή έδωσαν οι συγκεντρώσεις κατά της μάσκας στα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα την Κυριακή. Το «σίριαλ» συνεχίστηκε στο στούντιο του MEGA, όπου ο επικεφαλής των «Ενωμένων Μακεδόνων», Δημήτρης Σιαμπάζης και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναφορικά με την επιβολή της χρήσης μάσκας στα παιδιά στις σχολικές αίθουσες.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιαμπάζης, το κάλεσμα στις διαδηλώσεις ήταν για να εκφραστεί η αντίθεση των γονέων για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά μικρών ηλικιών στα σχολεία. «Έχουν βγει αρκετοί επιστήμονες που αναφέρουν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα παιδιά, όπως αναπνευστικά προβλήματα» τόνισε ο κ. Σιαμπάζης.

Συμπληρώνοντας ο κ. Σιαμπάζης υπογράμμισε πως ο προβληματισμός των γονιών που διαδήλωσαν είναι η υποχρέωση των παιδιών στη χρήση μάσκας.

«Πολλοί γονείς δεν θέλουν να επιβάλλουν στα παιδιά τους να φορούν μάσκα, δεν πρέπει να τους σεβαστούμε;» αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, παρομοίασε τη μάσκα με φίμωτρο. «Ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς και θα έπρεπε να είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Υπάρχουν γιατροί που αναφέρουν ότι η μάσκα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα» εξήγησε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα υγιή παιδιά. «Μάσκα θα φορούν τα υγιή παιδιά και όσα μπορούν να ανεχθούν τη μάσκα, αυτό είναι ξεκάθαρο και στην οδηγία του υπουργείου» συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Πρέπει να σεβαστούμε την άποψη του κοινωνικού συνόλου να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η πανδημία» κατέληξε απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα του κ. Σιαμπάζη.

Αυτές είναι οι μάσκες που θα μοιραστούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οι μάσκες, όπως μετέδωσε το OPEN, θα είναι μονόχρωμες και θα έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη, ένα για τα παιδιά του Δημοτικού και ένα για εκείνα των μεγαλύτερων τάξεων αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, στα παιδιά του Δημοτικού θα δοθούν μάσκες διαστάσεων 10x18cm, ενώ στα παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς θα δοθούν μάσκες 12x22cm.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Σταθόπουλο, στον οποίο ανήκει μια από τις εταιρείες που επιλέχθηκαν από τον διαγωνισμό για να κατασκευάσουν μάσκες, από τις εταιρείες-παραγωγούς των μασκών ζητήθηκε να φτιάξουν μάσκες με δύο υφάσματα 100% βαμβακερά και η κάθε μία να έχει εξωτερικά σκουρόχρωμο ύφασμα και εσωτερικά ανοιχτόχρωμο. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρχει εσωτερικά έλασμα για να εφαρμόζει στη μύτη μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οπως εξήγησε ο κ. Σταθόπουλος, οι έλεγχοι στα δείγματα προς έγκριση ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, ενώ έγινε έλεγχος και από το Χημείο του Κράτους.

Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για 5,5 εκατομμύρια μάσκες, οι οποίες πρέπει να παραδοθούν μέχρι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η ΚΕΔΕ, που ανέλαβε τον διαγωνισμό, να τις διαθέσει στα σχολεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις περίπου 90 εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, μόλις οι 18 τελικά θα συμμετέχουν στην κατασκευή μασκών. Ανώτατη τιμή για την κάθε μάσκα είχε οριστεί από τον διαγωνισμό στα 1,2 ευρώ και η κάθε εταιρεία έκανε τη δική της προσφορά.
 


 

 

  07 September, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα