Ένα βήμα πριν το...κόκκινο Ρέθυμνο και Ηράκλειο-Σκέψεις για νέα μέτρα

  17 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Ένα βήμα πριν το...κόκκινο Ρέθυμνο και Ηράκλειο-Σκέψεις για νέα μέτρα

Σε «πόλεμο» με τον κορονοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη. Με τη μετάλλαξη «Δ» να κινείται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν έρθει νησιωτικοί προορισμοί οι οποίοι παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων και βρίσκονται μάλιστα ένα βήμα πριν το lockdown.

Πρόκειται για έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε πέντε νησιά της Ελλάδας που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για αυτό τον λόγο οδηγούνται από σήμερα σε αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των τεστ. 

Πρόκειται για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Ίο και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης που «φλερτάρουν» με το κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα παρατηρήθηκε 300% αύξηση κρουσμάτων (από τα 77 στα 318), στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο.

Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα (782) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Σαντορίνη τα κρούσματα έφτασαν τα 56.

Τα νέα μέτρα στα «κόκκινα» νησιά

Από σήμερα, λοιπόν, στις έξι προαναφερθείσες νησιωτικές περιοχές, θα γίνεται χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης – Ταξίδι με πλοίο: Πώς πάμε και πώς γυρίζουμε από τα νησιά 

Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με το STAR, αν οι εν λόγω προορισμοί δεν πάρουν «ανάσα» αναμένονται νέα μέτρα τα οποία θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι:

περιορισμός του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες
διακοπή της μουσικής στην εστίαση και τα beach bar
μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι
λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας μόνο σε υπαίθριους χώρους
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, η επιβολή τοπικού lockdown φαίνεται πως θα είναι η τελευταία επιλογή.

 

  17 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα