Ένας στους τέσσερις με υπέρταση δεν ξέρει ότι πάσχει

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση με το 30% αυτών να μην το γνωρίζει κάν. Όσο γι΄ αυτούς που έχουν ήδη διαγνωστεί, μόλις το 30% έχει πετύχει να ρυθμίσει την πίεσή του, ενώ τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια «ανεβάζουν πίεση» παρά την αγωγή τους.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει υπέρταση, ενώ αρρύθμιστοι είναι συχνότερα οι άνδρες και μάλιστα αυτοί νεώτερης ηλικίας.
Στα ευρήματα αυτά έχει καταλήξει η εθνική επιδημιολογική μελέτη ΕΜΕΝΟ του 2016 που διενεργήθηκε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα, ενώ ανάλογα αποτελέσματα έχουν διαπιστωθεί από μετρήσεις της πίεσης σε 24.000 ενήλικες, που πραγματοποιήθηκαν από το 2019 ως το 2024 στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Μάιος Μήνας Μέτρησης».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το 40% των ατόμων που μετρήθηκαν είχε υπέρταση. Από από αυτούς όμως που βρέθηκαν με υπέρταση, το 25% ήταν αδιάγνωστοι, ενώ λιγότεροι από τους μισούς που είχαν ήδη διαγνωστεί, είχαν καταφέρει να ρυθμίσουν την πίεσή τους παρά τη θεραπεία.
Με το πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» έχουν μετρηθεί συνολικά από το 2017 πάνω από 8 εκατ. άτομα σε πάνω από 100 χώρες
Η αφίσα της εκστρατείας ενημέρωσης για την υπέρταση
Στο φετινό πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» αναφέρθηκαν ο συντονιστής του προγράμματος ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου, από το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης, διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.
Στόχος στο φετινό πρόγραμμα ΜΜΜ 2025 είναι η μέτρηση πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 33 σημεία μέτρησης σε 20 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Βέροια, Βόλος, Δράμα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Μολάοι, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρόδος, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίπολη και Χανιά. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με την χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Στην διεξαγωγή προγράμματος στην Αθήνα μετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.
Το πρόγραμμα ΜΜΜ ξεκίνησε η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης το 2017 και στο πλαίσιο αυτού, πραγματοποιούνται δράσεις με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, κάθε Μάιο σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνολικά, μέχρι πέρυσι είχαν μετρηθεί πάνω από 8 εκατ. άτομα.
Απειλή δημόσιας υγείας η υπέρταση
Όπως τόνισαν οι ειδικοί κατά την παρουσίαση της φετινής δράσης, η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς.
Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις ανεπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, αποτελεί και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.
Στην Ευρώπη σχεδόν το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, για την οποία όμως απαιτείται απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με τη συχνή επανάληψη μετρήσεων της πίεσης στο ιατρείο και στο σπίτι, ή και με 24ωρη καταγραφή.
Για τη μείωση της πίεσης υπάρχουν διάφορα μέσα χωρίς φάρμακα ή με καλά μελετημένα αποτελεσματικά φάρμακα, ώστε η υπέρταση να αντιμετωπιστεί και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
Διατροφή και άσκηση
Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Φαρμακευτική αγωγή σταθερά
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, εξατομικευμένα. Ευτυχώς, με τις σημερινές θεραπευτικές δυνατότητες, είναι εφικτή η άριστη ρύθμιση των ασθενών σε ποσοστό πάνω από 95% χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η θεραπεία είναι σταθερή και καθημερινή και χορηγείται συνήθως το πρωί. Δεν μεταβάλλεται κάθε φορά, ανάλογα με τις τιμές πίεσης που βρίσκει ο ασθενής κατά τη μέτρηση στο σπίτι.
Η μακροχρόνια επίτευξη ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Δείτε επίσης
- Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ανοιχτά την Κυριακή τα Κρητικής Εθνολογίας (Βώροι) - Αρχαιολογικό Μεσαράς
- Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Γόρτυνας ενάντια στο κλείσιμο της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Αγία Βαρβάρα
- Δήμος Φαιστού: Δωρεάν είσοδος για τους δημότες στο Κουρταλιώτικο φαράγγι
- Δήμος Φαιστού: Ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
- Φιλοζωικός Σύλλογος Μεσσαράς «Η Αγάπη»: φόλες σε Χουστουλιανά και Γέργερη